AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaje se danas sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Balkan, a jedina tema sastanka biće pitanje Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić, neće pristati na Palmerove ucene i otvoreno će mu poručiti da je nemoguće da Srbi izgube sve, a da Albanci dobiju sve. 

U Predsedništvu kažu da će srpski lider danas insistirati na razmatranju 8 ključnih tačaka: 

1. Zašto Metju Palmer govori da je priznanje lažne države Kosovo uslov za ulazak Srbije u EU? Kako on to može da kaže kada nije zvaničnik EU? Da li to znači da su SAD preuzele potpunu kontrolu nad EU? I ako je priznanje Kosova zaista uslov za ulazak Srbije u EU, zašto to ne kaže bilo ko iz Brisela?

2. Zašto SAD traže da Beograd obustavi kampanju za povlačenje priznanja lažne države Kosovo? Gde se to, kada i kako Srbija obavezala da neće lobirati za povlačenje priznanja? U Briselskom sporazumu o tome nema ni reči.

3. Zašto Metju Palmer nijednom rečju u Prištini nije pomenuo Zajednicu srpskih opština, čije je formiranje garantovano Briselskim sporazumom? Kako je moguće da Albanci u Prištini ne odgovaraju za neispunjavanje međunarodno preuzetih obaveza?

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

4. Zašto Palmer od predstavnika Srpske liste traži da se odreknu Beograda i da nađu prostora za delovanje u nezavisnom Kosovu? Kako je moguće da se političkoj opciji koja je ubedljivo pobedila na Kosovu na taj način otvoreno preti?

5. Zašto se Metju Palmer tajno sastao sa Nenadom Rašićem i Slobodanom Petrovićem u Lapljem Selu kod Prištine? Zašto je fotografiju sa tog sastanka objavio tek nakon što su mediji "provalili" tajni sastanak? Kako je moguće da Palmer podržava uključivanje Rašića i Petrovića u pregovore o Kosovu kada ti ljudi na izborima nisu dobili nikakvu podršku Srba? 

6. Zašto Palmer preti Srbiji sankcijama zbog raketnog sistema S-400, a zna da ga naša država nije nabavila? I kako je moguće da se Srbiji preti zbog plana da kupi odbrambeni PVO sistem, a istovremeno se Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji kroz donacije iz SAD daje ofanzivno oružje? 

7. Zašto Metju Palmer napada kineske investicije u Srbiji, zašto mu smetaju Kinezi koji su preuzeli "Železaru" u Smederevu? Zašto se zaboravlja da su tu "Železaru" Amerikanci napustili čim nisu imali dovoljno veliki profit? 

8. Zašto je Palmer obećao pomoć udruženjima "albanskih žrtava" u Prištini u traženju ratne odštete od Srbije?

#Aleksandar Vučić

#Metju Palmer

'