AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je kazao da je NATO na samrti, a Evropa na ivici ponora. Sagovornici TV Pink ove izjave francuskog predsednika ocenjuju kao borbu Makrona da bude broj jedan u Evropi.

Makron je upozorio članice Evropske unije da se više ne mogu da se oslone na SAD, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica, NATO-a. On je dodao i da su do sada Amerika i Evropa delili interese, ali i da se on neumorno trudio da održi dobre odnose sa predsednikom Donaldom Trampom. 

Međutim, Makron je ocenio da SAD sada ima predsednika koji “ne deli istu, evropsku politiku”.

Žarko Rakić, glavnim i odgovornim urednik Politike, za Novo jutro kaže da je cilj Makrona da se nametne kao lider u EU, i kako isitče, bitka za tu pozciju je u toku.

Foto: TV Pink Printscreen

- Merkel je verovatno oslabljena, napušta kancelarski položaj, pa to Makronu daje priliku da pokuša da se izbori za svoju, jaču pozciju – kazao je Rakić.

Makorn je neko ko pokušava da bude evropski Obama, smatra Nebojša Bakarec, politički analitičar i Odbornik SNS u Skupštini grada. On takođe ovu izjavu Makrona ocenjuje kao tačnu.

Foto: TV Pink Printscreen

- I ćorava koka kljune po neko zrno. Nepovoljno je što je on glavni kočničar evropskih integracija. Tačno je da EU treba da se transformiše, ali nije dobro da blokira pregovore oko pristupa – kaže Bakarec, ističući da Makron nije u situaciji da reformiše Francusku, čiji je predsednik, a tek nije u situaciji da to učini sa Evropom.

Rakić smatra da je cij Trampa da disciplinuje ceo svet, pa i NATO.

- SAD se meša u sve što može. Nemaju neki dobar rezultat, i onda bombastične izjave iz Francuske izlaze u prvi plan. Rezultat svega je da Amerikanci gube partnere. Izgubili su Dansku kao saveznika, zbog raznih izhava Trampa – smatra Rakić.

#Donald Tramp

#Emanuel Makron

#evropska unija

'