AKTUELNO

Srbija je najkraća ruta između istoka i zapada i taj potencijal treba da se iskoristi, kazala je ministarka Mihajlović gostujući u Novom jutru Pink televizije.

Svečanost povodom otvaranja Istočnog kraka Koridora 10 održava se danas od 12 sati, a kako najavljuju iz "Puteva Srbije", odmah nakon što se to završi, negde od 14 sati trebalo bi da ova deonica bude otvorena i za saobraćaj.

Koridor 10 jedan je od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  Zorana Mihajlvić je gostujući u Novom jutru Pink televizije rekla da novim autoputem, dužine 86,9 kilometara, od Niša do graničnog prelaza Gradina putovaće se samo pedesetak minuta.

- O Koridoru 10 priča se već 30 godina. Do 2014. godine u Grdelici niste imali ni metar asfalta, tako je i sa istočnim krakom – kazala je Mihajlović.

Ministarka je kazala da je to proizvod uigranog tima na čelu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

- Možemo da budemo ponosni na sve ljude koji su u čestvovali u tome. Bilo je puno problema ali završili smo. Sićevička klisura je zaobiđena, na prvom stvaru je beznednost - rekla je ona.

Prema njenim rečima, novi putevi, znače i nove investicije i ekonomski razvoj.

- Od Beograda do Bugraske granice ići će se brže. Otvoriće se farbike jer investitori žele autoputeve. Mi smo do 2012. bili smo izopšteni, nismo bili kako tranztna ruta, svi su nas zaobilazili. Vi kada ne gradite puteve, zatvarate sopstvenu državu. Onog trnutka kada smo krenuli da otvaramo deonicu po deonocu, broj automobila se povećava – istakla je.

Kaže da je deo tunel Bancarevo, koji se nalazi na ovoj deonici, najmoderniji opremljeni tuneli. 

- Ispred tog tunela se nalazila kritična tačka, koja je tražila dosta posla. Sve je urađeno po svim evropskim i svetkim standardima. Srbija danas parira svim zemljaama u celoj Evropi sa kvalitetom autoputa, imamo više kilometara od Bugarske, Rumunije, Albanije. Srbija je najkraća ruta između istoka i zapada – rekla je Mihajlović.

#Zorana Mihajlović

'