AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas u trodnevnoj radnoj poseti Parizu.

On će se sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a kako je najavljeno iz predsednikovog kabineta, on će u Parizu boraviti do 13. novembra.

Tokom prvog dana posete, predsednik Vučić će prisustvovati večeri koju predsednik Francuske priređuje za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija, a drugog dana će se sastati sa Makronom i prisustvovati otvaranju Drugog pariskog foruma o miru.

Programom je planirano da predsednik Srbije učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu" tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska predsednik Vučić će se obratiti poslednjeg dana posete, kada će imati susret sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Vučić je juče u Ohridu ocenio da njegov predstojeci susret sa Makronom možda nikada nije bio važniji, da tokom tog susreta očekuje da dobije podršku za projekat "mali Šengen", ali i da čuje o novoj metodologiji koju predlaže francuski predsednik u pogledu prosirenja EU.

- Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao kao sto drugi rade. Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i molicu za podršku, jer ako to budemo imali stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili vazniji razgovori s Makronom - rekao je Vučić za Javni servis.

On je istakao da je zahvalan Amerikancima za podršku ovom projektu, i da se nada da će dobiti i podršku Makrona, jer bez toga će, kaže, biti teško dobiti podršku Evrope.

Jednako je važno, naglasio je on, da od francuskog predsednika čuje više o novoj metodologiji, odnosno idejama u pogledu Evropske unije i politike proširenja i podsetio da je sa francuskim predsednikom otvoreno razgovarao i u Beogradu, tokom Makronove posete, čitavih sedam sati.

-On ima izuzetnu energiju i ako bi deo onoga o čemu je govorio bilo moguće ostvariti, mislim da bi to bile dobre vesti za Srbiju. Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost - rekao je Vučić.

On je podsetio je da je Makron održao emotivan govor u Beogradu tokom posete poručivši da želi da pruži Srbima podršku i pomoć.

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

#Pariz

'