AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da Srbija nikada neće da prizna Kosovo, a da je aktuelni dogovor oko "Malog šengena" pod znakom pitanja, jer je otežano, za sada, doći do Albanije.

Premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakli su juče na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ohridu potrebu za donošenjem takozvanog “Malog šengena”, kojim će se omogućiti otvoreni protok ljudi i robe kroz čitav region bez velikih administrativnih procedura.

Oni su prezentovali  utvrđenu Deklaraciju sa listom prioriteta i mera o poboljšanju regionalne saradnje i ostvarenju zajedničkog cilja, članstva u Evropskoj uniji. Naveli su da je reč o inicijativi 21. veka i negirali da prave novu Jugoslaviju.

Dragan Radenović akademik kaže da sve teba sagledati iz šireg ugla, i da “Mali šengen” ima jedan problem, a to je Kosovo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kako sa ličnom kartom da dođete do Albanije, a da na taj način ne možete da prođet kroz Kosovo? Albanci silom drže sve prolaze prema KiM, pa ni kozjim stazama ne možete da dođete tamo – kaže Radenović, isitičući da je teško da će se Srbi na bilo koji način odreći Kosova.

- Srbi nikada neće dati Kosovo, sa Kurtijem nema razgovora i to je očigledno – kazao je Radenović.

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da se u odnosu Beograda i Prištine ništa značajno neće desiti, jer se problem taksi i dalje korisit za manipulisanjem Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Pitanje je koliki piritisak Priština ima da ukine takse. Da su zaista bili spremni da,ukinu takse, te takse bi bile ukinute. To se koristi kao pritisak na Srbiju, i uvek je jedna ista priča da se one ukinu ukoliko Srbija prestane sa kampanom protiv nezavisnosti Kosova – smatra Stanković.

STOJANOVIĆ: Snaga Merkel je oslabila, ne može ona više da diktira tempo kao što je to činila ranije”

Iza navodne dinamike francusko-nemačkih odnosa, koja postaje diskutabilna, moguće je rivalstvo između Emanuela Makorna i Angele Merkel o vođstvu Evrope, ocenjuju mesecima unazad evropski mediji. 

Foto: TV Pink Printscreen

Miroslav Stojanović dugogodišnji dopisnik dnevnog lista “Politika” iz Bona kaže za Novo jutro Pink televizije je odnos Merkel i Makrona značajno zahladneo. On smata da radikalne promene Makrona ne nailaze na odobravanje, čak i na odbijanje u Berlinu.

- Saradnici Merkel takođe odbijaju Makrona i njegove reforme.  U EU nikada se ni jedna ozbiljnija stvar nije desila ako nije funkcionisao dobro taj tandem Pariz – Berlin – kaže Stojanović,naglašavajući i da je važnja činjenica da je Merkel oslabila.

- Snaga Merkel je oslabila, ne može ona više da diktira tempo kao što je to činila ranije, ali ja verujem da će ona i dalje biti tu gde jeste  - dodao je.

#Beograd

#Francuska

#Kosovo

#Nemačka

#Priština

#Srbija

'