AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Parizu prisustvuje večeri koju francuski predsednik i domaćin Drugog Pariskog foruma o miru, Emanuel Makron, priređuje za učesnike te konferencije, a sutra ga sa Makronom očekuje razgovor, možda nikada vazniji, kako je sam rekao.

Predsednik Vučić tako počinje trodnevnu posetu zvaničnom Parizu, u svetlu sasvim novih okolnosti i na evropskoj i na regionalnoj politickoj sceni.

Francuski predsednik je ovih dana, naime, još radikalnije formulisao svoju strategiju,redefinisanja Evropske unije, kojoj su potrebni "novi modaliteti", a istovremeno su, ovog vikenda u Ohridu, postavljeni osnovi za realizovanje "malog Šengena", inicijative srpskog predsednika za čvršće povezivanje i jaču saradnju šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teži članstvu u EU.

Priliku da sa Makronom razgovara o ta dva, za Srbiju i za region važna pitanja Vučić će,imati sutra, prilikom tet-a-tet susreta na marginama Drugog Pariskog foruma o,miru.

Kada je reč o odnosu EU prema proširenju, Vučić od Makrona očekuje odgovor na,pitanje kakva je budućnost regiona, na koje od drugih evropskih i svetskih,zvaničnika dosad nije dobio odgovor.

- Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda mozemo da pravimo neke planove za budućnost - rekao je predsednik Srbije i dodao da ne bi nipodaštavao i potcenjivao Makrona, te i da od njega očekuje podršku za "mali Šengen".

Mada analitičari ocenjuju da "kuca na otvorena vrata", odnosno da će francuski predsednik podržati tu inicijativu. ,,Vučiću je Makronov stav o toj inicijativi veoma značajan, između ostalog i zbog činjenice da neke zemlje u regionu prema njoj pokazuju rezervu, izgovarajući se navodnim strahovanjima da ta inicijativa ne bude zamena za članstvo u EU, a da zapravo iza takvog stava stoje drugi, politički razlozi.

- Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer,ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora,ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti,lako da se sve ovo sruši - rekao je Vučić i dodao da će bez podrške Pariza biti teško dobiti podršku Evrope.

- Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom - rekao je Vučoć.

Mimo susreta sa Makronom, programom posete srpskog predsednika planirano je da,učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu", tokom 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, predsednik Vučić će se obratiti poslednjeg dana posete, kada će imati susret sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

#Aleksandar Vučić

#Emanuel Makron

'