AKTUELNO

U Ohridu je održan sastanak predsednik Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim i premijerom Albanije Edijem Ramom, nakon čega su viđene konkretne mere u vezi sa inicijativom za formiranje „malog Šengena“, koji bi omogućio lakši protok ljudi, roba, usluga i kapitala između ove tri zemlje. Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu javnu polititku smatra da se to nije desilo preko noći i da se o tome duži period pregovara.

- Meni nije iznenađujuća reakcija javnosti s obzirom da se moglo očekivati da će se ovo desiti, a ne treba tim događajima ni pridavati veliki značaj s obzirom na to da se neće ništa drastično promeniti. Može da se desi promena u ekonomskim odnosima u regionu u pozitivnom smislu. Ovako nešto je svakako neminovnost. Živimo u globalizovanom svetu gde se svet ujedinjuje, gde se granice brišu - rekao je Zubenica u emisiji Pravac autora i voditelja Jovana Palavestre i dodao:

Mi ako hoćemo da uhvatimo taj voz napretka i razvoja i da dostignemo neke razvijene zemlje mi moramo pre svega da u našem regionu gradimo dobru saradnju sa našim komšijama, da proširujemo tržište kako za naše radnike, tako i privrednike – istakao je

Kako kaže, Srbija mora da otvori tržišta i Makedonije i Albanije, što i građani treba da shvate.

Foto: TV Pink Printscreen

Zubenica smatra da ako već zemlje Zapadnog Balkana neće u skorije vreme postati,punopravne članice Evropske unije onda treba same da pokušaju da u regionu naprave malu EU na Balkanu.

- Suština u svemu je da smo mi malo tržište i ovo je jedini način da mi možemo da,budemo primamljiviji stranim investitorima i stranim ulaganjima koja su potrebna za otvaranje novih radnih mesta – izjavio je Zubenica.

Dejan Miletić iz Centra za globalizaciju je povodom brojnih komentara kojima je praćen sastanak u Ohridu rekao da se u njima vidi specifikum našeg političkog života, da su neki za, a drugi ubedljivo protiv.

- Vidimo konvergenciju Albanaca sa Kosova i Metohije i ljudi koji na neki način gaje neki lični prezir i onda se oni slažu kako je to nešto što je loše, drugi govore da je to genijalana potez. Ja teško shvatam zašto se u toj meri na ovaj način posmatraju stvari koje su u začetku, koje mi ne možemo ni negativno ni pozitivno da posmatramo, sa nekim ozbiljnim razlogom – kazao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Miletić ističe da traženjem zajedničkih interesa, kompromisa i rešenja narod i država mogu dalje da se razvijaju.

- Tu se ne radi ni o kakvoj asimilaciji nikoga, radi se samo o prepoznavanju šansi ili pretnji. Ako se vi zatvorite i svi vam prete, i sve negativno sagledavate, vi ne možete da napredujete, a ako ste kvalitetni, ako verujete u sebe, vi onda hrlite novim izazovima i gledate da izmerite svoju snagu i kvalitete. Sa moje tačke gledišta ova inicijativa nosi mnogo šansi – kazao je Miletić i dodao da su šanse da srpska privreda dobije još jedan zamajac.

#Dejan Miletić

#Mišel Zubenica

#Zapadni Balkan

#mali šengen

#region

#saradnja

'