AKTUELNO

Sagovornici TV Pink ocenili su da je Francuska kroz istoriju uvek bila strateški partner Srbiji, a njihovi investitori i danas ovaj deo Balkana vide kao pogodno tlo za ulaganje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Parizu da je imao "veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom”.

Predsednik Vučić je, posle večere koju je organizovao francuski predsednik, imao razgovor sa Makronom u Pikasovoj sobi, a kako je rekao, govorilo se i o aktuelnom stanju u ovom delu Evrope. 

Duško Vukajlović glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Alo“, rekao je za „Novo jutro“ Pink televizije da su domaći analitičari, nakon protekla četiri dana, predsednika Vučića okarakterisali kao lidera za ceo Balkan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Predsednik Vučić nakon samita u Ohridu i odlaska u Pariz pokazao da je lider celog Balkana, jer je čovek nije samo običan političar, već neko ko preuzima inicijativu i daje predloge. Nakon što je Makron izjavio da će biti zaustavljeno proširenje EU, Vučić je izašao sa inicijativiom povezivanja nas na Balakanu, dok jednog dana ne postanemo i,zvanično deo EU. Ukoliko prođe „Mali šengen“, to može da odredi budućnost celog Balkana u narednim decenijama – smatra Vukajlović.

Vladimir Marinković, potpresedik Skupštine Srbije, okarektirasao je susret dvojice predsdnika značajnim i podstio na susret Makrona Srbiji u julu ove godine.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tadašnja poseta dala je snažan vetar u leđa Srbiji oko implementacije i strateškog partnerstva između Fransuke i Srbije. Oni već prethodnih nekoliko godina dosta investiraju u Srbiju i definišu je kao značajnu tačku razvoja jugo - istočne Evrope i to nama znači – smatra Mrkinković, koji je podsetio na dugogodišnje savezništvo ovih dveju zemalja.

- I tokom svetksih ratova, srpska i francuska vojska su sarađvale. Vlada i kralj Aleksandar su bili uvažavani od Francuske. Od velikog zanačaja uvek bilo da Francuska ima uticaj na zapdanom Balkanu. I danas je to tako, dosta stranih firmi ulaže kod nas – ocenio je Marinković podsećajući na ulgaganje Francuza u niški aerodorm „Car Konstantin“.

- Takođe, očekujemo izgradnju Metroa sa francuskim kompanijama. To strateško partenrstvo ogleda se u konretnim delima i investicijama – smatra on.

#Novo jutro

'