AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Drugog pariskog foruma o miru u Parizu, koji se održava povodom obeležavanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Francuski predsednik Emanuel Makron, otvarajući Pariski forum o miru, istakao je da se svet ponovo suočava sa velikom krizom bez presedana.

- Svet se danas suočava sa krizom političkih i ekonomskih sistema, a unilateralizam rađa nacionalizam, koji vodi u ratove – istakao je Makron, i dodao da se radi o krizi političkih i ekonomskih sistema.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Sistem globalne otvorene ekonomije bio je 70 godina uspešan i omogućio je uspostavljanje mira u mnogim regionima sveta, a kriza je podelila društva, stvarajući krizu demorkatije, i ponovo oživela unilateralizam – rekao je francuski predsednik.

Makron je ukazao da istovremeno nastaju novi problemi, navodeći pre svega demografski problem, dodajući da se bavimo samo posledicama velike migracije a ne i njenim uzrocima. Rekao je da ne veruje u unilateralizam, ukazujući da nacionalizam, koji iz toga proističe i prouzrokuje ratove.

- Evropa je kontinent koji treba sam da rešava svoje probleme, naglasio je on, dodajući da mora imati odgovor na krizu. Evropa je laboratorija multilateralizma - rekao je Makroz, založivši se za zajedničko suočavanje sa izazovima.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Vučić je sinoć, prvog dana Parizu, prisustvovao svečanoj večeri koju je Makron priredio za učesnike konferencije, i iskoristio priliku za razgovor sa mnogim zvaničnicima iz različtih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

Posle večere, Vučić je više od sat vremena razgovarao sa francuskim predsednikom u četiri oka. 

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Nakon susreta,predsednik Srbije je istakao da je to bio veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa Markonom. 

#Aleksandar Vučić

'