AKTUELNO

Očigledno postoje interesi drugih zemalja da šalju svoje obaveštajne službe da deluju po Srbiji. Predsednik Vučić je rekao da je Beograd izložen špijunaži, saglasni su sagovornici TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče popodne, nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija neće menjati svoju politiku i da će se, nikada snažnije, boriti za samostalni i nazavisni put i politiku neutralnosti.

Kako je Vučić juče naglasio, mnoge obaveštajne, svetske službe deluju na teritoriji Srbije iz različitih interesa, ali je i rekao da najnovija afera “Špijun” neće uzdrmati odnose Srbije sa Rusijom i Ukrajinom.

Istoričar Nemanja Starović rekao je za Novo jutro Pink televizije da predsednik Vučić dobro upućen u ceo slučaj, ali i da pridaje znajačaj delovanju obaveštajnih službi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Predsednik je izneo važne podatke, a to je da su naše službe svesne da je Beograd izložen špijunaži. Sve ovo što se izdešvalo ovih dana je poruka u Moskvi da Srbija ne želi da se radi nešto što je van okvira propisa. Suština je da neko želi da naruši naše međunarodne odnose, ali i da ugrozi našu namensku industriju – smatra Starović.

Kako je istakao, evidentno je da postoje interesi drugih zemalja da deluju na teritoriji Srbije.

- U poslenjih nekoliko meseca su naše fabrike izgubile neke poslove, a te ugovore su dobile su uglavnom fabrike iz Bugarske. Očigledno postoje ineresi sa bugarske strane, ne verujem da je to zvaničan stav Sofije, ali verujem da postoji određeni interes – kazao je Starović, naglasivši da Srbija uvek poštuje i drži se svih dogovorea koji su sklopljeni sa drugim zemljama.

Zoran Milivojević, diplomata, kaže da je važan kontekst u kojem se sve dešava, a reč je, smatra on o poličkom kontekstu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Spoljni element je jako važan. Ukrajina je prijateljska zemlja, nije priznala samoproglašenu nezavisnost KiM. Vučić je takođe rekao da nema govora da se dovede u pitanje naš dobar odnos i sa Rusijom i Ukrajinom – smatra Milivojević.

Tomislav Đurin, pukovnik VBA u penziji, ukazao je na činjenicu da NATO nema svoju obaveštajnu strukutru, ali da se oslanja na inofrmacije koje imaju njegove članice.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bugaska je članica NATO-a, i ne bi neko prihvatio informacije koje ona sama servira, tako je joj je tu i trebao neki drugi saradnik. Složio bih se da je iza toga apsolutno NATO. Bugaska ima interese, a i ranije je nama pokravila posao sa Južnim tokom. Mi smo mogli da budemo tranziter gasa, to bi išlo svuda u region i to bi promenilo geopolitčki odnos u regionu, ali i svetu i to je ono što je njima takođe smetalo – smatra Đurin.

#Rusija

#Srbija

#Ukrajina

#Špijunaža

'