AKTUELNO

Poslanik DS i njen nekadašnji predsednik Dragoljub Mićunović smatra da bi Demokratska stranka trebalo da "uozbilji ujedinjenje" i unutarstranačku kritiku učini legitimnom.

Mićunović smatra da je bilo bolje da se stranka prvo ponovo ujedinila, pa tek onda odlučivala o savezima, ali i da "bojkot nije politika".

Osvrćući se na aktuelni sukob unutar DS, on je kratko prokomentarisao da je to već viđeno, ali i da je teško proceniti u kojem pravcu će se stvari razvijati, što zavisi od "ponašanja i jednih i drugih".

Mićunović je razočaran "neprimerenim rečnikom", koji je nazvao "pilićarskim i radikalskim", ali i "sumnjičenjem protivnika koji ne misli na isti način i prihvatanjem metoda ponašanja u DS koji se kritikuju u ponašanju vlasti".

Kako je objasnio, "unutar DS se prave male grupe ljudi, lobi grupe, koje imaju svoje interese, a dominantan faktor je novac i ljudi koji ga imaju žele da utiču na stranke da ih vode i kontrolišu".

- To stranke čini slabim subjektima političkog života u društvu sa autoritarnim tendencijama - ukazao je Mićunović.

Na opozicionoj sceni su "uglavnom bivši funkcioneri DS", ocenio je on, ali nije konkretno odgovorio na pitanje o suštini trenutnog sukoba unutar DS i uticaja na taj sukob bivših funkcionera, čija se imena pominju u medijima.

Prema rečima Mićunovića, "u toj raspravi nema teorijskih razlika, niti tu ima politike, postoji samo problem ko će se naći na kojoj poziciji i to je cela politika", umesto da DS bude "škola demokratije, škola cele Helade, kako je za Atinu govorio Perikle".

Kao problem DS u ovom trenutku, Mićunović vidi Savez za Srbiju (SzS), "koji je izleteo kao iz topa" i u kojem je grupa lidera, "stavivši šapu na celu opoziciju, prisvojila manire vlasti, optužujući sve koji nisu sa njima da su neprijatelji".

Uporedio je SzS sa nekadašnjim DEPOS-om, koji je okupljao sve "od prestolonaslednika, preko vladika, do političkih stranka, i na kraju propao".

Ne može da funkcioniše savez u kojem su "jedni za Evropsku uniju (EU), drugi protiv, jedni čuvaju Kosovo, a drugi bi da potpišu sporazum", uveren je Mićunović.

On "ne vidi struje unutar DS, već samo grupe koje su nezadovoljne, a jedna od tih grupa su narodni poslanici, koji su odjednom postali nevažni i o čijim su potezima u parlamentu odlučivali Obradović i Jeremić".

- Radi se o tome da je DS deo svog suvereniteta premestila u to kolektivno telo koje donosi odluke konsenzusom i koje je odluke monopolisalo, o čemu sam želeo da govorim onda na Glavnom odboru kada mi je oduzeta reč - podsetio jeMićunović.

Demokratska stranka bi trebalo ponovo da se ujedini, a tek onda da razmatra druge saveze, ocenio je Mićunović, koji misli da proces ujedinjena ide sporo zbog neiskrene želje da dođe do njega.

- Dolazili su kod mene i pitali me o tome, rekao sam da treba zaboraviti razlike i stvoriti jednu stranku, jer i građani imaju želju da DS bude jača - rekao je Mićunović.

Kako je ocenio, "to nije išlo i zato što je svako ko je napustio DS napravio svoju stranku".

- Naročito nije išlo, jer oni koji su se DS priključili kada je bila moćna na vlasti, nisu želeli da gube privilegije i oni su izašli iz stranke, a ona je ostala u finansijskim problemima - precizirao je Mićunović.

Sada bi, kako je ukazao, svi da se "udruže simbolično, ali ne i pravno, da ne bi vraćali dugove, što unutar stranke stvara nesigurnost".

Na pitanje kome je u interesu, mimo vlasti, da se DS ne oporavi, Mićunović je odgovorio da "većina radi u korist sopstvene štete, ali da ima i dobronamernih koji smatraju da treba biti nezavisan od bilo kojih interesa".

Govoreći o opcijama da se DS izvuče iz krize, Mićunović je kadrove označio kao jedan od problema i apostrofirao situaciju povodom raspuštanja tek izabranog rukovodstva Demokratske omladine.

On je to rukovodstvo "savetovao, prilikom nedavnog susreta, da ostanu svoji i da se bore za svoje principe i vrednosti".

- Stalno govorimo o potrebi da se pojave novi i mladi, a onda kada ti novi dođu, mi raspuštamo Omladinu - ukazao je Mićunović.

- U nedostatku autoriteta se trenira strogoća - obrazložioje Mićunović, ukazujući da se "lični interesi i problemi nazivaju politikom koje nema".

On tvrdi da "bojkot nije politika, već ozbiljno pitanje koje se uvek u prošlosti ispostavilo kao greška".

#Dragoljub Mićunović

'