AKTUELNO

Značaj srpske i grčke crkve veoma je značajan u opstanku naših naroda. Tamo gde je Srbima najteže oni opstaju samo zahvaljujući SPC, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Atine.

Predsednik Srbije sastao se sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve, njegovom svetosti, Jeronimom II arhiepiskopom Atine i sve Grčke, koji mu je poklonio ikonu Apostola Pavla, sa željama za uspešan dalji rad.

Vučić se pre svega zahvalio na toploj dobrodošlici i veoma značajnom poklonu.

"Za mene je boravak u vašem domu velika čast i privilegija. Od vas mogu samo da naučim mnogo toga o delima Apostola Pavla i Svetitelja Save. Uvek ćemo biti rame uz rame sa grčkim narodom i čuvaćemo leđa jedni drugima", rekao je Vučić, i dodao:

"Vi ste govorili o značaju srpske i grčke crkve u opstanku naših naroda, tamo gde je Srbima najteže oni opstaju samo zahvaljujući SPC.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Primajući vaše savete vratiću se kući mirniji. Grčkom narodu i Grčkoj pravoslavnoj crkvi želim uspeha sreće i radosti, sve što poželite da se ostvari jer će to biti ostvarenje naših želja in snova", rekao je Vučić.

"Neka živi SPC i grčka pravoslavna crkva", rekao je Vučić i patrijarhu Jeronimu poklonio ikonu Svetog Save povodom 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve.

Grčki patrijarh je Vučiću uzvratio je rečima da predsednika VUčića dočekuju u svetoj Arhiepiskopiji Atinskoj sa osećanjima dubokog poštovanja, prijateljstva i ljubavi, s radošću što je u poseti crkvi čiji je osnivač apostol Pavle.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Preko vas poručujemo srdačne pozdrave srpskom narodu sa kojim koračamo u neraskidivom prijateljstvu", rekao je poglavar grčke crkve.

Dodao je da se ne može zaboraviti da je majka Svetog Save, Ana, bila ćerka vizantijskog cara, kao ni to da su dve zemlje pretrpele veliku štetu zbog krstaških pohoda.

"Oba naroda duguju mnogo našoj majci, svetoj pravoslavnoj crkvi, koja predstavlja kovčeg spasenja", rekao je Jeronim.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Istakao da srpski i grčki narod krase izuzetne vrline, bogoljublje i ljubav prema otadžbini,"Želimo vama i srpskom narodu napredak i blagostanje", poručio je poglavar grčki patrijarh i zamolio predsednika Vučića da prenese pozdrave srpskoj crkvi i poglavaru SPC Irineju.

Jeronim II je poglavar Grčke pravoslavne crkve od 2008. godine. Posetu Atini predsednik će, nakon sastanka sa poglavarom Grčke pravoslavne crkve, završiti sastankom sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

#Aleksandar Vučić

'