AKTUELNO

Samo ovaj tip obrazovanja donosi dobru budućnost za našu decu, poučio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa konferencije "Dualno obrazovanje-znanje za budućnost".

Predsednik Srbije poručio je da je, pre 4 godine, kada je bio u Švajcarskoj, prvi put bio u prilici da sluša Ursulu. Tada je, kaže, bilo mnogo sumnje u mere fiskalne konsolidacije u Srbiji, u teške reforme i rezultate.

- Fasciniralo me je njeno znanje, obrazovanje, samouverenost. Ona je pokazala koliko je dualno obrazovanje važno i dobro za obrazivanje uopšteno. Pokazala je grafikone na kojima se moglo videti zašto su zemlje sa dualnim obrazovanjem ispred onih koje ga slabije implementiraju – kaže Vučić.

Dodaje da je ovo stvar sistema, te da Srbi ni u čemu nisu lošiji od drugih, ako uspeju da ih sprovedu u delo.

- Danas je Srbija među vodećim zemljama po rastu. Zaostajemo od najrazvijenihjih zemalja, ali smanjujemo razliku iz godine u godinu. Kada smo počeli sa teškim reformama, napadali su me sa svih strana, a oni koji ne bi ništa da menjaju valjda su sve razumeli, pa nam je ekonomija propadala. Danas rezultate potvrđuju i oni koji znaju više od onih koji „sve znaju“ – kaže Vučić, dodajući da je važno objasniti i najmlađima da se učenje ne završava sa završetkom škole, već se čovek celog života uči. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Važno je, dodaje, da su srednje škole u ovom sistemu, a da mu se priključi i Univerzitet. Ovaj sistem, kaže, donosi odgovornost i ozbiljnost, pored finansijskih beneficija.

- Ovaj sistem omogućiće mladima da se ranije odvoje od roditelja, da stvaraju porodicu. To je teško, ide sporo, posebno u gradskim, urbanim sredinama. Dualno obrazovanje je važno jer se zasniva na znanju! Spustili smo nezaposlenost na 9,5, ali nam fali stvarnih radnika, zanatlija – kaže Vučić.

Dodaje da će, uskoro, vodoinstalateri biti najviše plaćeni jer je to zanimanje kojeg manjka. Zamolio je nastavnike i profesore da razmišljaju o našoj deci.

- Oni su naša budućnost. Oni će morati da rade i da prave razliku. To je i poenta „mini Šengena“, mi danas ne možemo nijedan auto-put da izgradimo bez radnika sa strane, a slikanje sa Ramom i Zaevim mi neće doneti političke poene. Zanatlija nam nestaje i moraće da nam dolaze iz inostranstva. Svi hoćemo čiste ulice, izgrađene puteve, a niko ne pita ko će to da radi – kaže predsednik. 

Dodaje da će zanati da rastu, kao i njihova primanja. Padaće menadžeri i profesije slične njihovoj.

View this post on Instagram

"Ponosan sam na ove mlade ljude koji su razumeli šta sve dualno obrazovanje donosi, ne samo siguran posao, primanje više u kući već i dve najvažnije stvari, kao što su odgovornost i ozbiljnost. U dualnom obrazovanju je najvažnije vaše znanje i ono šta imate u svojim rukama. Moramo da razumemo šta je ono što tržište traži od nas. Beskrajno sam zahvalan profesorima i nastavnicima koji uče našu decu, menjaju programe i idu u korak sa svetom. Da svi zajedno razmišljamo o našoj deci, oni su naša budućnost, znanje je ono što pravi razliku. Primanja zanatlija će drastično da rastu. Molim vas da budete vredni i uvereni u svoj uspeh! Najveća nada svake zemlje leži u obrazovanju, čestitam i kompanijama koje učestvuju u ovom procesu." - Predsednik Vučić učestvovao je na konferenciji "Dualno obrazovanje – znanje za budućnost" koju organizuje @privredna_komora_srbije.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Budite samouvereni, optimistični, rezultati su nam najbolji u regionu iako nismo zadovoljni istim. Hvala svima u obrazovnom sistemu i molim naše kompanije da se uključe, a onima koje već jesu uključene, čestitam – kaže Vučić, dodajući da samo ovaj tip obrazovanja donosi dobru budućnost.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da 37 obrazovnih duelnih modela postoji u Srbiji, te da to podiže sliku kvaliteta obrazovanja u Srbiji.

"Doneli smo zakon o dualnim studijama, ljudi iz našeg visokog obrazovanja su učestvovali u tome. Uskoro ćemo imati i kroz srednju školu i visoko obrazovanje imati dualno učenje", rekao je on i dodao da to podstiče i privredu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je 6.100 učenika Srbije trenutno u programu dualnog obrazovanja.

#Aleksandar Vučić

#Konferencija

'