AKTUELNO

Niko nema većinu posle parlamentarnih izbora u Španiji

Vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rahoja ostvarila je pirovu pobedu na izborima u Španiji sa osvojenih 28,2 odsto glasova. Partija premijera Rahoja osvojila  je 124 od ukupno 350 mesta u parlamentu i nema apsolutnu većinu a da bi vladala moraće da traži podršku bar još jedne velike partije.

Za njom slede socijalisti sa 22,5 odsto osvojenih glasova, a na trećem mestu je levičarski Podemos sa 20,5 odsto glasova. Podemos za Rahoja  ne dolazi u obzir, a opoziciona Socijalistička stranka predvođena Pedrom Sančesom nije mnogo verovatan kandidat.

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je reč o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Analitičari tvrde da Španiju nakon parlamentarnih izbora očekuje težak period u procesu formiranja koalicione vlade a sa tim se slaže i aktuelni premijer Rahoj koji je izjavio da počinje period koji neće biti lak i da Španiji treba stabilna vlada.  Španski parlament je sada podeljen izmedju centralne desnice sa 163 obezbedjena mesta, koliko su zajedno osvojile Narodna stranka i Siudadanos, i centralne levice koju čine socijalisti, Podemos i partija Ujedinjene levice sa 161 osvojenim mestom.

Preostala mesta pripala su regionalnim strankama koje će, kako ocenjuje Politiko, biti ključne u procesu formiranja koalicione vlade što bi moglo da dovede i do formiranja levičarske koalicije u koju bi bile uključene katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te regije. Španija nikada nije imala veliku koalicionu vladu desnice i levice.

Izvor: Agencije

'