AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da su 2019. godinu obeležili ogroman rad svih pripadnika MUP-a i rekordna zaplena više od 7,2 tone narkotika.

„Ogromnim radom ljudi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i u ovoj godini nastavili smo sa trendom smanjenja stope kriminaliteta. Za prvih 11 meseci na teritoriji Republike Srbije evidentirano je 73.634 krivičnih dela, što je smanjenje u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 77.724 krivičnih dela“, rekao je Stefanović. 

Ministar Stefanović je naglasio da su pripadnici MUP-a dobrim preventivnim radom uspeli da smanje broj teških krađa za 17 odsto, krađu vozila za 18 odsto, razbojništvo za 23 odsto i posebno istakao da ove godine nijedno dete nije stradalo u zoni škola u saobraćajnim nezgodama.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Ono što je jedan od naših najvažnijih rezultata, to je zaplena narkotika. Ova godina svakako će biti zapamćena po rekordnoj zapleni. Zaplenjeno je 7,2 tone različitih narkotika i to je zaista nezabeleženi rezultat do sada u Republici Srbiji“, naveo je Stefanović i dodao da je 820 osoba uhapšeno i zadržano zbog narkotika.

On je istakao da su tokom ove godine procesuirane 24 organizovane kriminalne grupe. 

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Učestvovali smo i u devet međunarodnih akcija razbijanja kriminalnih grupa koje su krijumčarile narkotike. U ovim akcijama zaplenjeno je 1,9 tona kokaina i oko 140 kilograma marihuane“, istakao je ministar i dodao da je Uprava kriminalističke policije i juče zaplenila šest i po kilograma heroina i uhapsila tri osobe, državljane Severne Makedonije. 

Ministar je naglasio i da je jedan od najvažnijih rezultata očuvanje stabilnosti i bezbednosti Republike Srbije, kao i sprečavanje ulaska takozvanog Kosova u Interpol.

Stefanović je istakao da se Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz podršku Vlade i predsednika Republike Srbije, potrudilo da i u ovoj godini unapredi uslove rada pripadnika MUP-a i njihov materijalni položaj i naglasio da su im u 2019. godini dva puta povećane plate.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

„Mnogo truda i rada uloženo je da se nabavi nova oprema, tehnika i uniforme, kao i u sređivanje objekata Ministarstva. Ove godine završili smo rekonstrukciju i izgradnju osam objekata. Sada imamo nove policijske stanice u Aleksandrovcu i Osečini i nove savremeno opremljene prostorije u policijskim upravama u Čačku, Šapcu i Užicu. Takođe, u nove objekte uselili su se saobraćajni policajci u Nišu i Vranju. Ono što moram posebno da naglasim je nova baza Žandarmerije u Aleksincu, koja se prostire na 17 hektara i ima oko 4.300 kvadrata“, rekao je ministar.

On je istakao i da je tokom ove godine pripadnicima MUP-a isporučeno više od 500 novih vozila, od čega je više od polovine namenjeno Sektoru za vanredne situacije.

„Sektor za vanredne situacije dobio je 46 vatrogasno-spasilačkih kamiona, 185 terenskih vozila, 19 kombi vozila i 54 putnička vozila. Ministarstvu unutrašnjih poslova isporučena su i tri helikotera "Erbas H-145", a na proleće naredne godine očekujemo još jedan. Takođe, do 2022. trebalo bi da nam budu isporučena i tri helikoptera tipa "Superpuma", naglasio je Stefanović.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Ministar je podsetio da su vatrogasci-spasioci, koji su u 34.000 intervencija spasili više od 1.300 osoba, dobili 2.350 kompleta intervetnih uniformi, izrađenih u skladu sa najvišim svetskim standardima. Nove uniforme, kako je rekao ministar, dobili su i pripadnici Žandarmerije, Policijske brigade i Uprave granične policije.

Stefanović je naglasio da je samo tokom ove godine, nakon završenog kursa u Centru za osnovnu policijsku obuku, u Ministarstvu zaposleno 1.309 novih policajaca i 326 vatrogasaca-spasilaca.

„Ono na šta sam posebno ponosan je činjenica da smo zaposlili i 215 supružnika i dece poginulih i ranjenih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Hoćemo da pokažemo da te ljude nismo zaboravili. Svaki od članova porodica poginulih i teško stradalih policajaca uvek će imati svoj dom i svoju kuću u Ministarstvu unutrašnjih poslova“, rekao je ministar.

Prezentacija rezultata rada pripadnika MUP-a održana je ispred Palate „Srbija“, gde su bila izložena nova vozila i helikopteri.

#MUP Republike Srbije

#Nebojša Stefanović

'