AKTUELNO

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva objavilo je dokumente u kojima stoji da je napad snaga bosanskih Srba na Srebrenicu u julu 1995. bio isprovociran od bošnjačke strane i da Pale nisu imale plan za osvajanje enklava, već je do napada došlo na inicijativu lokalnog komandanta, na šta Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, kaže da je odbrana generala Mladića upravo to dokazivala u svom postupku.

- Nažalost, sudije prvostepenog veća su ignorisale masu tih dokaza uključujući i ovo što sad izlazi kroz ove dokumente. Mi smo čak uveli u dokaze, preko generala Smita, koji je bio svedok Tužilaštva, da su oni imali na terenu u Srebrenici SAS-ove specijalce koji uopšte nisu bili u mandatu Ujedinjenih nacija i samim tim su bili tamo nelegalno prisutni – rekao je Mladić za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, pomenuti izveštaj je jedan delić koji dopunjava mozaik koji se godinama gradi, a u koji je velikim delom u Haškom tribunalu ignorisan.

- Ovo je samo još jedan dokaz da smo mi bili u pravu, da su ono što govorimo svih ovih godina činjenice – istakao je Mladić.

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti", kaže da je pomenuti dokument pismo Ričardu Lindermanu, ličnom sekretaru Džona Mejdžora pred njegov nastup u Parlament.

Foto: TV Pink Printscreen

- Njega izveštava njegova vojna komanda šta se dogodilo u Srebrenici 11. jula. Šta to konkretno znači? Ovo je samo jedna kockica mozaika šta se zapravo dogodilo u Srebrenci i kako je ta cela operacija pod lažnom zastavom išla – naveo je Vujičić.

Više o pomenutoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Darko Mladić

'