AKTUELNO

Nebojša Bakarec, politički analitičar istakao je da je sraman poziv na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića od strane sociološkinje Vesne Pešić, pokazatelj pogubnog uticaja društvenih mreža na nju, i poručio da bi joj bilo bolje da obriše Tviter, jer bi to na nju delovalo lekovito.

 “Ona to ne treba da upotrebljava, jer ne zna. Pratim njen “razvoj” od kada se bavim politikom. Ona u poslednje vreme upotrebljava ružne reči, psuje na tviteru, ne znam šta misli, da će tako da se približi građanima? 2012. se povukla iz politike i ne znam šta joj sve ovo treba. Ona je doktor nauka, ima 79 godina, šta će jednoj starici, borkinji za ljudska prava da preti ubistvu bilo kome?”, rekao je Bakarec.

Kako kaže, pre pola godine se podsmevala predsedniku Srbije i negovoj deci, sa rečima da on iznosi navode pretnje upućenje njegovoj deci, zarad kampanje.

Bakarec ističe da društvene mreže treba da upotrebljava samo onaj ko to zna, dodaje da tu mora da se kontroliše, ne možete da, kaže Bakarec, ukoliko vam alkohol ili na primer nešto što ušmrčete da hrabrost, pišete šta poželite.

Foto: TV Pink Printscreen

 “Treba biti kontrolisan. Ne vidim ni potrebu da se to upotrebljava. Ovo nije prvi put. Naznake nedostojnosti gospođe su postojale i ranije”, rekao je Bakarec.

Bakarec je rekao da je ona bila precenjena zbog svojih anti-srpskih i prozapadnih stavova decenijama, a kako kaže, spala je sa pozicije doktora nauka i borca za ljudska prava na poziciju Zvezdana i Legije.

Medijski analitičar Marko Matić, rekao je da u ovom slučaju možemo da posmatramo dve dimenzije, ličnu, gospođe Pešić, i društveno-odgovornu, u smislu posledica kakve takvo ponašanje ostavlja.

 “Jasno je da je, kada govorimo o prvoj dimenziji, da je ona u velikoj meri zaboravljena od dobrog dela naše javnosti, naših građana, sa druge strane očigledno ima određene frustracije i da želi da skrene pažnju na sebe. Mislim da je upravo to i bio glavni razlog zašto je ovaj tvit nastao”, rekao je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, da li je ona bila racionalna i pri čistoj svesti kada je to uradila potpuno je nebitno, bitno je, ističe kakve ovo posledice ostavlja.

 “Suština je da tviter nije kafanski sto i privatna soba. To je javni prostor, to je medij. Dostupan je širikom auditorijumu, opasno je ako se neodgovorno ponašate i šaljete poruke “cev u glavu”. Pokušavao sam da se setim bilo kakve cevi koja ne mora da znači poziv na ubistvo”, rekao je Matić.

Istoričar Nemanja Starović, rekao je da pokušava da donese zaključke šta bi mogla da bude motivacija za takvo javno obraćanje.

 “Jedino što mi pada na pamet jeste neki sindrom rastrojstva zbog Vučića. Drugo objašnjenje nemam i to jeste posao za psihologe. Ta mržnja i ostrašćenost unutar jednog sve manjeg kruga, u okviru kojeg se takmiče ko će izreći snažniju uvredu i pretnju, dovodi nas u ovakve situacije”, rekao je Starović.

Kako kaže, ovo je apsolutno nedozvoljeno po našim zakonima i tužilaštvo ima pravo da reaguje.

Foto: TV Pink Printscreen

 “Problem je u tome što niko ne misli da je ona sposobna da izvadi dugu cev, ali ona na ovaj način poziva i proziva da neko stupi u ovakvu akciju i sprovede je”, rekao je Starović.

Bakarec je istakao da su ove reči opasne, jer podseća na ponašanje Boška Obradovića koji je već prešao sa reči na dela.

 “Pre tri nedelje, razbijena je glava gospodina Gavrila Kovačevića, člana Gradskog veća. Njegova glava je bezvredna, a glava Borka Stefanovića je izuzetno vrednija od njegove. Tukli su ga bejzbol palicama i dobio je trombozu. Dok je Stefanović postao heroj”, rekao je Bakarec.

Kako kaže, Srbija to neće, ona hoće stabilnost a ne nasilje.

 “Oni međutim, imaju i medijsku podršku, mnogi mediji su u njihovim rukama”, rekao je Bakarec.

Matić je rekao da ne očekuje da će ona odgovarati za ovo, i kako kaže, postavlja se pitanje šta tužilaštvo radi.

 “Imamo problem u pravosuđu i tužilaštvima. Oni to dozvoljavaju jer smatraju da je to linija manjeg otpora. Ne žele da se zameraju ni ovima ni onima”, rekao je Matić.

#Nebojša Bakarec

#Vesna Pešić

'