AKTUELNO

Rezultati kontakata koje stvara predsednik Vučuć tek će se videti, ali je činjenica da je unapređenje odnosa sa celim svetom dovelo dotle da strani posmatrači rangiraju našu zemlju kao ekonomski, diplomatski i politički jaku, ističe narodni poslanik.

Davos je mali grad u Švajcarskoj koji ima samo 10.000 stanovnika, a najvažnija je lokacija u vreme održavanja tradicionalnog Svetskog ekonomskog foruma, podsetio je narodni poslanik Aleksandar Čotrić gostujući u "Novom jutru" na TV Pink. Od izuzetne je važnosti to što i predsednik Srbije Aleksandar Vučić već šestu godinu za redom prisustvuje Forumu i, prema novinskim izveštajima, jedan je od najaktivnijih učesnika. 

View this post on Instagram

Iz Davosa za #Euronews

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Vučić je imao veliki broj susreta, dao je značajne intervjue, između ostalih i “Euronews-u”. Odgovarao je na različita pitanja, a na samo na ona koja se tiču prioritetnih tema – kaže Čotrić za “Novo jutro”. Koliki je značaj ovog samita govori i prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa, ističe Čotrić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje i da je Vučić na Forumu “dobronamernim dušebrižnicima” morao da objasni kuda to ide Srbija, da smo suverena zemlja čiji je glavni spoljnopolitički cilj učlanjenje u Evropsku uniju, ali ne po cenu prekida intenzivnih političkih, diplomatskih, privrednih i drugih odnosa sa drugim delovima sveta, pre svega sa Kinom i Rusijom.

Ove odnose intenziviraju i druge zemlje, tako da je benefit za Srbiju od ovakve vrste saradnje veliki i značajan, i tek će se videti rezultati kontakata koje je Vučić stvorio. Zahvaljujući unapređenju odnosa, merila objektivnih stranih posmatrača Srbiju rangiraju kao značajnu i uticajnu zemlju koja je ojačala svoju ekonomiju, diplomatiju i politički međunarodni rejting, i stoga je dobro da imamo tako dobre kontakte i u svetu, ali i u regionu.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Vučić razgovarao je u Davosu, na marginama Svetskog ekonomskog foruma, sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O'Brajanom. Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti", podseća da je O’Brajan među tri najbliža saradnika Donalda Trampa.

- Majk Pens, Majk Pompeo i Robert O'Brajan: to su tri čoveka koje Tramp sluša – ističe Vujičić i dodaje:

- Ovaj sastanak (Vučića i O'Brajana) govori da Amerika zaista hoće da učestvuje u rešavanju kosovskog pitanja. Razgovor je izuzetno važan, a tvit koji je predsednik Tramp uputio posle potpisivanja ugovora o avio-liniji takođe govori dosta. S jedne strane, otvaranje ove linije može da se čita kao činjenica da su Amerikanci najzad rekli Kosovarima, odnosno Tačiju, da ne mogu više da izvode to što izvode, da ne mogu da se prave blesavi, tim pre što Kosovo nije nezavisna država – kaže Vujičić za „Novo jutro“.

Podseća i da je noćas počeo Trampov opoziv, da se u Senatu raspravlja o njegovoj sudbini, a da je ipak tvitovao u vezi sa avio-linijom, smatrajući je, u neku ruku, prioritetnim pitanjem.

#Aleksandar Čotrić

#Dragan Vujičić

#Novo jutro

'