AKTUELNO

Srbija se snažno protivi uspostavljanju takozvane vojske Kosova na teritoriji naše južne pokrajine i zahteva od međunarodne zajednice da to zaustavi, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- Zahtevamo od međunarodne zajednice da bez odlaganja zaustavi ovu opasnu eskalaciju političkih odnosa u južnoj pokrajini", rekao je Đurich novinarima u Beogradu i dodao da bi uspostavljanje bilo kakve vojske i vojne formacije na KiM predstavljalo direktno kršenje Rezolucije 1244 SB UN i vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, na osnovu kojih je 1999. godine zaustavljen rat u južnoj pokrajini. Đurich je istakao i da srpski predstavnici u institucijama u južnoj pokrajini neće ni direktno ni indirektno podržati takvu inicijativu. Kako je rekao, Priština bi formiranjem vojske zadala ozbiljan udarac teškim naporima za međunacionalno pomirenje, popravljanje odnosa Srba i Albanaca na području južne pokrajine i uspostavljanju trajne stabilnosti.

"Činjenica je da je velikoalbanski projekat glavna pretnja stabilnosti regiona i stvaranje nekakve albanske paravojske na KiM bilo bi dolivanje ulja na vatru i pretnja teško uspostavljenom miru", rekao je Đurich. Kako kaže, kosovske bezbednosne snage bi, čak i da budu naoružane teškim naoružanjem, mogle da budu pretnja jedino nenaoružanom srpskom narodu na KiM, što Srbija nikada neće dozvoliti. Podseća da je srpski narod jasno stavio svima do znanja da je protiv formiranja albanske vojske na KiM i da bi jednostrano stvaranje takve formacije trajno skrenulo sa puta proces dijaloga i sve pokušaje da se odnosi Srba i Albanaca učini boljim.

"Pokrajinama nije mesto da prave vojske, a ni našoj južnoj pokrajini koja je u prethodnih 17 godina od rata videla toliko patnji", rekao je Đurić. On je dodao da među albanskim političarima ima mnogo onih koji ne shvataju "šta im priliči", te da bi trebalo još jednom da saslušaju i bolje razumeju srpsku narodnu poslovicu - "videla žaba da se konj potkiva pa i ona podigla nogu".

Kosovski predsednik Hašim Tači predao je danas nacrt Zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju. Nacrt zakona se ne odnosi na ustavne promene, prenosi portal Koha.net, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

#Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju

#Hašim Tači

#Kosovo

'