AKTUELNO

Kampanja koja je usledila objavljivanjem „javnog obaveštenja“ United medije u kojem se Telekomu nudi samo informativni kanal N1 i kojim se pokušava dovesti u pitanje postojanje slobode informisanja u Srbiji, pošto je pre toga naglo prekinula pregovore za svih svojih 17 kanala i naložila da se ugasi njihov signal, predstavlja da sada „najveću prevaru u istoriji postojanja televizije N1“, piše u svojoj novoj kolumni analitičar medija Ištvan Kaić.

 „Ovaj prvoklasni medijski spin, u čijem je tekstu N1 lažno predstavljena kao objektivna i profesionalna televizija, te kao prvi izbor informisanja građana kad god su bitna dešavanja u toku, jednim potezom preveo je sva poslovna u jedno jedino sveobuhvatno i političko pitanje ’slobode informisanja’, koja najednom zavisi samo od toga da li će ponuda za N1 biti prihvaćena ili ne“, ocenjuje Kaić i dodaje da se od trenutka objavljivanja „javnog obaveštenja“ Jugoslav Ćosić, njegovi novinari, United grupa i Dragan Šolak ponašaju kao da se ponuda paketa od 17 kanala nikada nije ni dogodila.

„Sasvim svesni da Telekomu nije u interesu da uvrsti samo kanal koji je bio 38. po gledanosti među korisnicima ’Supernove’, nego čitav komplet kanala među kojima su najgledaniji i najvredniji kanali sportskog sadržaja koji gledaoci ne mogu da vide nakonkurentskim kanalima Telekoma, spin koji su lansirali zadobio je krila, rođena je najveća prevara u istoriji postojanja televizije N1, na kojoj je istog časa uvedeno svojevrsno vanredno stanje“, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu istvankaic.com.

 Kaić piše da je na taj način vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem optužena da preko Telekoma uoči izbora nastavlja da guši medije, uz zapažanje da je u prilozima televizije N1 broj domaćinstava koji je uskraćen za emitovanje tog kanala sa 210 hiljada zaokružen najpre na 300 hiljada, da bi se potom popeo na milion, „čistom zloupotrebom reči korisnik koja više očito nije značila ono što u poslovnom vokabularu inače znači – pretplatnik“.

Analitičar medija osvrnuo se i na ugovor koji je United medija ponudila Telekomu i na više mesta doveo u pitanje motive ponudioca da uopšte sklopi ugovor sa svojim najvećim konkurentom kojim bi mu ustupio sve svoje kanale. Brojne stavke iz ugovora Kaić je opisao kao neprijateljske i dodao da se Telekom stavlja u potpuno nezaštićen i potlačen položaj jer United medija ima pravo na raskid glavnog ugovora i isplatu penala u iznosu od oko 20 miliona evra svaki put kada druga strana ne prihvati uslove u aneksu koje ona izdiktira. 

 „Iz ovih činjenica jasno proizilazi da United medija zapravo kažnjava provajdere poput Radijus vektora i Kopernikus Technology što su prihvatili prošlogodišnju akviziciju njenog glavnog konkurenta, pa novi ugovor u biti određuje jedan osvetnički ton“, ocenjuje Kaić. On piše i da ne stoje naknadne tvrdnje United medije da nije znala s kim potpisuje ugovor i da je to razlog njegovog nepotpisivanja, jer se iz delova ugovora koji je objavljen u medijima jasno vidi da je upućen kokretnom akviziranom operatoru Radijus vektor, a ne sa „Supernovom“ koju je United medija pokušala da prikaže kao „fantomsku firmu“.

Objavljivanje „javnog obaveštenja“ United medije u kojem se Telekomu nudi samo informativni kanal N1 za Kaića predstavlja ključni trenutak prelaska sa poslovnog na politički teren „posle kojeg više neće biti povratka“. 

 „Šolakova United grupa, zajedno sa Draganom Đilasom koji joj duva u jedra, i dalje drži sve konce u svojim rukama i niko joj ništa ne može. Dok čak i za sajber napade na svoj sajt unapred optužuje režim, samo od nje apsolutno zavisi hoće li korisnici ’Supernove’ moći da nastave da gledaju sve njihove kanale. Zauzvrat, napravila je podvalu da od odluke Telekoma zavisi da li postoji sloboda medija u Srbiji, jer se ispostavlja da nikada nije ni želela da ustupi najvrednije kanale svom najvećem konkurentu“, zaključuje se ukolumni.

#Ištvan Kaić

#kolumna

'