AKTUELNO

Uz sve veće tenzije u svetu, raste i strah od nuklearnog naoružanja koje se smatra najrazornijim naoružanjem na svetu. Neki mediji čak pišu o tome da je smrtonosni koronovirus ništa drugo do novo sredstvo obračunavanja i ratovanja.

Vojno politički analatičar Vlade Radulović kaže da u laboratorijama svakako postoji mogućnost da se proizvedu virusi i to bi bio jedan od savremenih oblika delovanja, odnosno ratovanja. 

Kaže da ne može i ne želi da potvrdi da su spekulacije medija tačne, ali svakako ne može ni da ih potpuno odbaci.

Foto: TV Pink Printscreen

- Koronavirus se pojavio za vreme najkritičnijeg perioda za Kinu po pitanju unutrašnjih migracija, ali i spoljnih. Ostavljam na nadležnim da utvrde da li je virus nastao od čorbe slepog miša ili nečeg drugog – kaže Radulović za “Novo jutro”. 

Oni koji se ozbiljno bave fenomenom rata znaju da je u savremenom dobu rat postao totalan, totalitarian i apsolutno destruktivan, kaže profesor doktor Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Nekada su ljudi ratovali na kopnu i na vodi, a kasnije rat preuzima sve dimenzije dostupne čoveku: seli se pod vodu, u vazduh, a nažalost vrlo brzo i u kosmos. Ne postoji nijedna jedina sfera niti tačka, niti oblast ljudskog delovanja gde nemamo nadmetanje, borbu, odnosno ratovanje. Zato ovde ne treba isključiti (ideju da je koronavirus namerno proizveden) jer je Kina suviše moćna i verujem da će doći do saznanja odakle je virus potekao – kaže Kajtez. 

Dodaje da je Kina postala druga u svetu po proizvodnji naoružanja, što ne čudi jer imaju neverovatne kapacitete, potencijal i obrazovanje. 

- Ne mislim da ima namere, diverzije ili podmetanja kada je reč o poreklu koronavirusa - ocenjuje bivši vojni obaveštajac Ljuban Karan. Kaže da je bioloko oružje opasno koliko i atomsko, a opasnije od hemijskog koje se lakše kontroliše. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Biološko oružje se, kao i atomsko, teško kontroliše, i zato niko nema petlju da ga upotrebi. Iako možda postoji vakcina, svako ko se razume zna da virus mutira i to velikom brzinom. Petlju za ovo eventualno imaju neke terorističke organizacije – kaže Karan. 

#Ilija Kajtez

#Ljuban Karan

#Novo jutro

#Vlade Radulović

'