AKTUELNO

Imovina Srbije na teritoriji AP Kosova i Metohije, prema nekim ranijim računicama, iznosi više od 10 milijardi evra, pa je upravo zbog toga kosovska Vlada donela odluku da se sva nepokretna imovina regirstrovana na ime SFRJ, Srbije i AP Kosovo registruje na ime Kosova kao vlasnika. Razlog takve odluke jeste, jer su se stekli svi institucionalni okviri da se problem nelegalno oduzete srpske imovine u budućnosti reši dogovorom Beograda i Prištine.

Albanske vlasti u Prištini pokušavaju da donošenjem odluka negiraju pitanje srpske imovine na Kosovu koje je utemeljeno u Rezoluciji 1244.

Inače, Privredna komora je još ranije navela da prilikom izvođenja računica treba posebno imati u vidu koliko je Srbija, još u bivšoj Jugoslaviji, ulagala u razvoj kosovske privrede, uz napomenu da se država u ranijem periodu nije dovoljno bavila instucionalnom zaštitom svoje imovine na tom području.

Analize PKS pokazuju da se samo vrednost oko 1.500 privatizovanih srpskih preduzeća na KiM procenjuje na više od 1,2 milijardi evra. Prema podacima PKS, KiM ima izuzetne prirodne resurse – oko 580.000 hektara obradivih površina i bogate rezerve uglja, od približno 15 milijardi tona.

Konkretno reč je o zemljištu koje je u vlasništvu Srbije u iznosu od 29 odsto od ukupnog zemljišta na KiM, a to su podaci Republičkog geodetskog zavoda. Objektima i to 1.240.992 kvadratna metra službenih zgrada, 145.202 kvadratna metra poslovnih zgrada, 24.688 kvadrata stambenih zgrada, 3.973 kvadrata objekata posebne namene, 753.915 kvadrata drugih građevinskih objekata, restorana, odmarališta, sportskih objekata.

Tu je još državni udeo u privrednim subjektima poput RMHK Trepča ad, Ski centar brezovica doo, Lola Lešak, kosmet prevoz...

Tu su u pitanju još neka državna preduzeća i njihova celokupna infrastruktura poput Železnica Srbije, Elektroprivrede (JP Površinski kopovi, JP Termoelektrane Obilić, JP Elektromreža Srbije, JP Elektrokosmet, JP Ibar Zubin Potok), JP PTT Srbija, JP Srbija šume, NIS Petrol-Jugopetrol, JP Aerodrom Prriština, JP Nacionalni park Šara.

Posredstvom fonda federacije za kreditiranje nedovoljno razvijenih područja i autonomnih pokrajina, kao vid tadašnjeg institucionalnog investiranja u periodu od 1966. do 1990. na područje KiM-a usmereno je oko 4,37 milijardi dolara sa učešćem Srbije u formiranju ovih sredstava oko 35,4 odsto ili oko 1,6 milijardi dolara.

Fond za razvoj Republike Srbije kao rezultat svojih aktivnosti od 1990. do 1999. godine ima udeo u vlasništvu 155 preduzeća sa KiM.

Ovo pitanje svakako će biti bitno u narednim etapama dijaloga Beograda i Prištine. I predstavljaće jednu od veoma bitnih potencijalnih oblasti u kojima će doći do značajnog razmimoilaženja dveju strana-ističe Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku.

Preduzeća iz Srbije su osim regulisanog zajma za preporod Srbije, putem nepodsrednog udruživanja usmeravala sredstva u izgradnju i proširenje materijalne baze Kosova i Metohije, gde su najznačajniji nosioci bili Zastava Kragujevac (fabrika autodelova u Peći i Istoku, i amortizera u Prištini), Lola korporacija (pogoni u Lešku, Zubinom Potoku i Štrpcu), Termovent (pogoni u Lipljanu i Orahovcu)...

Pojedini stručnjaci su izračunali da su samo zalihe uglja na Kosovu dovoljne da osiguraju rad postojećih i nekoliko novih termoenergetskih blokova tokom narednih sto godina.

Preduzeća iz centralne Srbije na KiM imaju više od 1.350 objekata, a samo imovina EPS-a se procenjuje na oko tri milijarde evra.

NEKE OD BROJKI

- PTT 130 - ŽTP 55 - EPS 18 - Srbijašume 45

Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku, u izjavi za portal pink.rs smatra da je reč o pravno nedovoljno definisanoj materiji jer, kako kaže, pre jednostrano priglašene nezavisnosti Kosovo nije bilo obuhvaćeno modelom sukcesije bivše SFR Jugoslavije.

Foto: Media Centar Beograd

-Međutim, jasno je da sada vlasti u Prištini pokušavaju da iskoriste taj vakuum i da dobiju određeni deo nekada zajedničke imovine. Ovo pitanje svakako će biti bitno u narednim etapama dijaloga Beograda i Prištine. I predstavljaće jednu od veoma bitnih potencijalnih oblasti u kojima će doći do značajnog razmimoilaženja dveju strana-ističe Đukanović i dodaje:

-I ranije je Priština pokušavala da preuzme imovinu džave Srbije na Kosovu kao što je bio slučaj sa Trepčom pre nekoliko meseci. Srbija jeste "direktni" naslesnik SFRJ po tom pitanju, ali se imovina nalazi ugavnom na teritorijama koje kontroliše prištinska vlast.

#Kosovo

#Nepokretna imovina

#Priština

'