AKTUELNO

Terete ga za ratni zločin protiv zarobljenika, ranjenika, bolesnika i civila.

Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koga terete za zločine koje su na području Vozuće nad Srbima počinili pripadnici jedinice El mudžahid.

Optužen je da je  počinio krivično delo, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika, bolesnika i civila na području opštine Zavidovići.

U optužnici se navodi da Mahmuljin, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa, u čijem sastavu je delovao i odred El mudžahid, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spreči zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

TV BIH, Dnevnik, izvor: youtube.com

Mahmuljin je, navodi se u optužnici, imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju da počine zločin, ali nije preduzeo ništa da ih spreči niti je preduzeo išta kako bi kaznio počinioce zločina.

Mahmuljin je uhapšen 8. decembra, ali je dan kasnije, uz mere zabrane, pušten na slobodu.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje više od 70 svedoka optužbe, od kojih će 11 dati iskaze uz mere zaštite i priloženo je više od 900 dokaznih materijala, kojima će Tužilaštvo dokazivati krivicu optuženog.

Autor: D. Jovanović

'