AKTUELNO

Član Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) sa Kosova Dejan Radenković ocenio je danas da kosovski predsednik Hašim Tači insistiranjem na formiranju takozvane vojske Kosova, zapravo namerava da destabilizuje čitav region i izbegne da se nađe na optužnici Specijalnog suda za ratne zločine OVK, čiji je bio jedan od komandanata.

"Nestabilna politička scena u Makedoniji i stalne turbulencije na kosovskoj političkoj pozornici uticale su na oživljavanje panalbanskih ideja, što Tači podgreva pričom o kosovskoj vojsci, otimanjem srpske imovine u pokrajini i stalnoj represiji nad kosovskim Srbima. Krajnji cilj je haos u čitavom regionu i Tači veruje da samo tako on i većina njegovih političkih saboraca mogu da izbegnu da se nađu na optužnici Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu", rekao je Radenković agenciji Beta.

On je dodao da su podizanje optužnica protiv srpskih ministara u kosovskoj vladi, hapšenja predsednika opština i sprečavanje formiranja Zajednice srpskih opština u suprotnosti s Tačijevim pozivima srpskim poslanicima i ministrima da se vrate u institucije i još jedna pokušaj obmane.

"Ovakva delatnost je usmerena samo na spasavanje kosovske političke elite, koja je opljačkala najpre srpsku, a potom i imovinu kosovskih Albanaca. U zaštiti sopstvenog interesa, Tači će pokušati da zapali ceo Balkan", dodao je Radenković.

#Hašim Tači

#Kosovo

#SPS

'