AKTUELNO

Kao i ostatak Evrope, i Srbija je pogođena pandemijom koronavirusa, prenosi Vašington tajms autorski tekst srpske premijerke Ane Brnabić, u kojem se odaje priznanje našoj državi zbog uvedenih mera. Tekst prenosimo u celosti:

- Srbija ima mnogo starih stanovnika, a imajući u vidu i veliki broj ljudi koji su se vratili u zemlju iz inostranstva, ova država je na velikom udaru novog virusa. Kao posledica toga, predsednik Aleksandar Vučić i srpska vlada preduzeli su ozbiljne mere da zaštite građane i ekonomiju. 

Nažalost, postoje i oni koji napadaju vlast u Srbiji da je zloupotrebila svoja prava i dovela do "gušenja" demokratije. Ništa od ovog nije tačno. Mere koje je preduzeo predsednik Vučić i srpska vlada u borbi protiv koronavirusa su pravi odgovor na pretnju i u skladu sa demokratskim principima u jeku krize.

Prvo, Srbija je proglasila vanredno stanje. Mnoge evropske zemlje su učinile to isto, kao na primer Italija, Španija, Rumunija, Estonija... Otkako je srpski parlament prestao sa radom zbog pravila socijalnog distanciranja, predsednik Vučić je, u dogovoru sa odlazećom predsednicom skupštine i premijerkom, proglasio vanredno stanje. 

Zatvorene su škole, preduzete mere da stariji ne smeju da izlaze napolje, kao što je to učinjeno i mnogim svetskim zeljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države. 

Dalje, Srbija je uspostavila brojne ustanove koje služe kao karantin. Jedna od njih je i Beogradski sajam, koji može da primi 3.000 ljudi. Nažalost, fotografije sa Sajma su puštene u etar pre nego što je priprema prostora bila gotova, pa je to izazvalo brojne negativne reakcije.

Da su brojni kritičari sačekali, videli bi da su prostorije na Sajmu mnogo udobnije nego što su to pokazivale prvobitne fotografije. Kao što je jedan od posetilaca rekao "Nije Hilton, ali nije ni tako strašno". Srbija je napravila privremene prostorije koje više liče na Hilton, nego što su to uradile ostale zemlje u svetu.

U koordinaciji sa MMF-om, srpska vlada usvojila je paket od 5,6 biliona za podršku malim preduzećima. To uključuje direktnu finansijsku podršku svakom građaninu Srbije. Uprkos tome što je Srbija mnogo manja po svim parametrima od SAD ili nekih zemalja EU, ove mere se mogu porediti sa onima koje su velike zemlje preduzele u borbi protiv koronavirusa - piše premijerka Srbije, a prenosi ugledni američki medij.

#Ana Brnabić

#Washington times

<
'