AKTUELNO

Ono što Vučić i ja mislimo o rešenju Kosovskog pitanja to i radimo, veoma je važno da Srbija nastavi svoju državnu politiku, rekao je za NOVO JUTRO ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić.

Dačić je istakao da je u toku predizborna kampanja kada bi svaka stranka trebala da iznosi svoje predloge, ali dodaje da nema potrebe da ni on ni Vučić iznose bilo kakve ideje kako bi i šta trebalo da izgleda, već da oni upravo ono što misle  i rade.

Već osam godina se, kako kaže, bori za temu Kosova i Metohije. 

“U ovih osam godina započeli smo ozbiljne pregovore, i dijalog mora da se nastavi. Svakako da smo uradili nešto i pogrešno. Prvo, to što smo se obratili međunarodnom sudu pravde u Strazburgu, što oni danas koriste kao alibi da je već sve rešeno, a drugo što je Tadić promenio odluku Vlade i Jeremićevu podnetu rezoluciju preneo u Brisel”, rekao je Dačić.

Kako kaže, kako god da se okrene i da se dogovori mora da se verifikuje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Postoji želja da se ubrzaju pregovori, ali i manjak ideja koji bi to bio kompromis. Velika je svakako stvar što je to pitanje pokrenuto. Mi smo uspeli da umeđuvremenu promenimo situaciju, 18 zemalja je povuklo priznanje Kosova. Oni nisu ušli u UNESKO i Interpol. Oni možda i dalje žive u zabludama, ali mi smo jasno rekli da ćemo posle izbora nastaviti dijalog”, rekao je Dačić.

Kako kaže, dinamika i uspeh tog dijaloga zavisiće pre svega od toga koliko su oni spremni na kompromis.

Navodi da se ideje o kojima je Beograd govorio nisu razmatrane, kao i da za deo međunarodne zajednice su i te ideje neprihvatljive, kao što je na primer razgraničenje.

"Oni se vode politikom da nema promene granice, a sa priznavanjem nezavisnosti mogu da se menjaju granice Srbije", rekao je Dačić.

Kako navodi, Albanci traže da Beograd prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, a oni se istovremeno i dalje zalažu za učlanjanje u međunarodne zajednice.

"Važno je da Srbija u svakom pogledu nastavi ovakvu politiku koju vodi, gde smo otvoreni za dijalog i kompromis, ali ako neće mi nastavljamo sa odbranom naših nacionalnih i državnih interesa. SNS i SPS, odnosno naša koalicija, odnosno Vučić i ja imamo jasan stav i to je važno za ovo pitanje, kao i za druga pitanja što je važno da postoji politička stabilnost u Srbiji, a ona će zavisiti i od rezultata izbora", rekao je Dačić.

Ne može se očekivati, ističe, da se ta tema završi kao što se pojavljuje u određenim medijima do nekih događaja u inostranstvu, kao što su izbori u SAD.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić je rekao da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa promenila pristup temi Kosova i naveo da zbog toga Albanci na Kosovu i Metohiji sada u toj administraciji vide neprijatelja.

Napomenuo je da Trampova administracija nije promenila stav generalno ali, dodaje, ipak dozvoljavaju mogućnost da se pregovara i razgovara.

"Ranije je to pitanje bilo rešeno, uloga Trampove administracije i Ričarda Grenela je pozitivna, vrši pritisak i na Albance i na nas i mi pozitivno ocenjujemo njihovo angažovanje", kazao je Dačić.

S obzirom da su u SAD izbori do kraja godine, kako smatra Dačić Albanci računaju da će doći do promene i da će se vratiti Bajden kojem je i spomenik podignut u Prištini.

Dačić ističe da su za podsticanje dijaloga, pored SAD zainteresovane i Francuska i Nemačka ali, smatra, da one manje shvataju da takav pritisak treba više usmeravati ka Prištini.

Tu su i Kina i Rusija, napominje Dačić i dodaje da one nisu uključene u dijalog, ali su spremne da učestvuju, a u svakom slučaju će morati da učestvuju kada se bude odlučivalo u Ujedinjenim nacijama.

Nakon izbora istom energijom, zajedno sa SNS-om

Koaliciji SNS-a i SPS-a kampanju predstavljaju rezultati postignuti u prethodnih osam godina, izjavio je danas predsednik SPS-a Ivica Dačić i naveo da će nakon izbora nastaviti istom energijom i sarađivati sa SNS-om, ukoliko to bude želela i stranka čiji je predsednik Aleksandar Vučić.

"Postoje naši rezultati i istom energijom ćemo nastaviti i dalje. Predlagao sam Vučiću da idemo na istu listu, mislim da je to bilo i bolje jer vidite da razni ludaci pokušavaju da nas posvađaju, a imali bismo i 240 poslanika i samo bi manjinske stranke ušle u parlament, ali to možda i nije dobro zbog toga što treba da ima više stranaka u Skupštini", rekao je Dačić.

Istakao je da su ponosni na sve dobro što su uradili u prethodnih osam godina i dodao da će, kada se završe izbori, nastaviti saradnju, naravno ako i SNS to bude želeo.

Dačić naglašava da mu je kampanja delimično dodatno opterećenje koje ga odvlači od redovnih državnih aktivnosti.

Najavljujući da će sledeće sedmice u Beograd doći Peter Sijarto, njegov mađarski kolega, kao i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, Dačić je kazao da će Lavrov biti u Beogradu 18. i 19., a da je od 19. na snazi predizborna tišina.

Foto: TV Pink Printscreen

"Za 19. ne možemo ništa da organizujemo za Lavrova jer će biti predizborna ćutnja i neko će moći da kaže da je kršenje predizborne tišine", navodi Dačić.

Kako kaže, Lavrova će on dočekati, nakon čega će imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, samo sa njim, zatim sa partrijarhom, a istog dana ima i onlajn konferencija koju organizuje kineski ministar, gde je Dačić pozvan da učestvuje.

"Taj 18. jun je poslednji dan kampanje, a ja ću ga provesti u državnim susretima. Vučićeva i moja uloga je sada komplikovana jer morate da vodite računa da vas neko ne napadne da zloupotrebljavate funkciju", naglasio je.

S druge strane, kako kaže Dačić, već imaju politiku koju vode i ova kampanja treba da služi više za uspostavljanje kontakata sa biračima, nego za predstavljanje onoga šta bi uradili.Ističe da je u svakom slučaju ekonomija ključno pitanje.

"Nalazimo se u specifičnoj situaciji - da je paralelno sa političkim procesima korona dodatno napravila probleme u ekonomiji. Predviđa se velika recesija na zapadu, predviđa se pad od 3 odsto BDP u celom svetu i to ima veze i sa nama posredno jer bez obzira što mi nećemo imati takve parametre, već ćemo imati bolje, morate da radite sa nekim. Za nas je ključno pitanje kada će Fiat da pokrene proizvodnju...", kaže Dačić.

Dodaje da će i Kina imati smanjeni BDP, neće biti u minusu, ali biće u plusu, ali neće biti očekivani rast.

Kako kaže, s obzirom da je Kina pomogla 100 zemalja za vreme korone, nastao je haos u međunarodnoj politici, odnosno sada postoji strah da li će istok krenuti da dominira u ekonomiji jer ako krene da dominira u ekonomiji onda se podrazumeva da će se to prebaciti i na politiku.

Dačić navodi da je Srbija u vreme korone sačuvala da stopa nezaposlenosti ne raste i dodao da očekuje da stabilizujemo ekonomiju.

"Kakve će stopa rasta biti to zavisi i od onoga šta se dešava u inostranstvu", zaključuje Dačić.

Lider Socijalističke partije Srbije ocenjuje da je naša zemlja reagovala dobro i u zdravstvenom smislu, pojašnjavajući da bez obzira što je između 200 i 300 mrtvih i iako je svaki život važan, opet je manje preminulih nego što je moglo da bude.Takođe, pokazalo se da je srpski zdravstveni sistem uspeo da izdrži.

#Ivica Dačić