AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da je sada svima jasno da policija ne interveniše kada za tim nema potrebe.

- Kao što je to jasno i očigledno svim građanima Srbije kada niko ne napada pripadnike policije i ne uništava imovinu naše zemlje, nema ni potrebe da policija na bilo koji način interveniše - rekao je Stefanović i dodao:

Nažalost, moram da konstatujem da i večeras imamo kršenje zakona i neprijavljene skupove, kršenje epidemioloških mera, ali i incidente u pojedinim gradovima. Ovom prilikom još jednom pozivam građane koji učestvuju u demonstracijama da ne pribegavaju nasilju.

Stefanović je istakao da su tvrdnje da policija koristi nekakve tobožnje parapolicijske formacije tokom ovih protesta potpuno lažne.

- Takve insinuacije potrebne su Draganu Đilasu i sličnima da prikriju činjenicu da su u prethodna dva dana organizovani batinaši i to od onih koji su pozivali ljude na okupljanje - kazao je Stefanović.

On kaže da su upravo ti ljudi pokušavali da uništavaju državnu imovinu, upadali su u zgradu Skupštine, ai da smo jasno videli ljude koji su provalili vrata parlamenta i ljude koji su ih na to pozivali.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Jasno smo videli i Srđana Noga i Damjana Kneževića, ali i druge koji su u prethodnom periodu učestvovali na mitinzima opozicije. Jasno smo videli i da je policija pokazala maksimalnu uzdržanost sve do trenutka dok i životi policajaca nisu bili ugroženi - istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Stefanović je naglasio da je sam istovremeno iznenađen činjenicom da su neki od izgrednika veoma brzo pušteni na slobodu.

- Niko od njih nije priveden jer je izražavao drugačije mišljenje, već zato što je kamenicom, palicom, lopatom pokušavao da ugrozi živote pripadnika policije. Nema ni govora o saradnji policije sa bilo kojom izgredničkom grupom i tražim od nadležnih državnih organa da najoštrije kazne one koji su nasiljem pokušavali da ostvare svoje političke ciljeve - kazao je Stefanović i zaključio:

A policija će učiniti sve da identifikuje svakoga od tih ljudi. Mirni i zakoniti protesti su uvek dozvoljeni u našoj zemlji, ali nasilje i pozivi na rušenje volje građana nikada i nikome neće biti dopušteni.“

#Beograd

#Demonstracije

#MUP Republike Srbije

#Nebojša Stefanović

#Srbija

#protesti