AKTUELNO

Za Srbiju bi bila velika šteta da Ivica Dačić nije u Vladi. U međunarodnim odnosima je napravljena takva atmosfera da Srbija nikada nije bila popularnija, a zasluge za to idu ministru spoljnih poslova, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji će odlučiti ko će biti u novom ministarskom timu.

Ovako za Novosti, o kalkulacijama oko formiranja Vlade i navodno poljuljanim odnosima sa naprednjacima, govori predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. Na pitanje da li je posle konsultacija na Andrićevom vencu stekao utisak da su bliži ili dalji od ulaska u vlast, kaže:

- Nismo uopšte pričali o ulasku u Vladu, da li ćemo nešto dobiti ili ne. Prioritet je kako da ekonomski preživimo, borba je u Briselu sa Albancima koji rade ono što im kažu Evropa i SAD, pa kako da savladamo koronu. To su vitalne teme.

Na pitanje kada će razgovarati o Vladi, Palma odgovara:

- Kao i sa svim partijama, dogovorili smo se da bude još jedan sastanak. Ne znamo, za sada, datum.

Na sve češće napise u medijima da postoje sukobi između SPS i naprednjaka, kao i da izjave protiv SPS daju i ministri SNS, a sa druge strane i predstavnici SPS na lokalu udaraju na naprednjake, Marković kaže:

- Komentari o neslaganjima postoje od uvođenja višestranačja. Pojedinačne izjave iz SNS neću da komentarišem, o tome ko će biti u Vladi odlučiće Vučić. Do sada je bila odlična saradnja, postoji rezultat Dačića kao ministra inostranih poslova koji je radio u saglasnosti sa Vučićem - 18 država je povuklo priznavanje Kosova. Što se tiče sukoba na lokalu, to sada nema težinu, izbori su prošli, nije više kampanja. Oni trenutak slabosti i iritiranje lokalnim problemima hoće da prebace na republički nivo, a lokalni problemi ne smeju da se šire globalno. Srbija je iznad toga.

Komentarišući izjavu Ivice Dačića da ne bi u voleo da bude u opoziciji, Marković poručuje:

- Na osnovu rezulatata i sposobnosti koje je postigao, Srbija bi imala štetu da Dačić nije u Vladi. O tome odlučuje Vučić, ali se pokazalo da su SNS i SPS dobar spoj.

Palma ponavlja da ostaje pri stavu da ne želi da bude ministar, čak i ako mu to opet ponude.

- Hoću da pokažem i svim ministrima koji su se navikli da budu u fotelji, da može da se radi za Srbiju i ako niste ministar. Primljen sam u nekoliko država na najvišem nivou, bio sam na inauguraciji kod Trampa, predsednice Vlade u Rumuniji, zamenika premijera Turske, a trebalo je 15. marta da se sastanem sa Erdoganom, ali nisam otputovao zbog korone. Sa sedam turskih poslanika sam u dobrim odnosima, nazivamo se braćom. Retorika Turske se promenila prema BiH i Albancima sa KiM, videli su da je istina na strani Srbije.

Upitan kako će po njemu izgledati novi saziv parlamenta za koji neki zlurado komentarišu da će biti bez opozicije, Marković odgovara:

- Nisu oni bojkotovali zato što nisu ispunjeni izborni uslovi, već su videli ankete i da loše stoje, pa su neizlaskom hteli da se opravdaju. A, Vučić čak i smanjio cenzus na tri odsto. I šta ima da kritikuju, ekonomske mere su bile dobre, a sada pored tri isplaćena minimalca, stižu još dve uplate po 18.000 za radnike. To je kao dobitak na lotu, a niste ga ni igrali. Mnogi ljudi bi ostali bez posla.

#Dragan Marković Palma

#Ivica Dačić

#JS

#SPS