AKTUELNO

Znaćemo da sačuvamo nacionalne interese Srbije ukoliko neko pokuša da u razgovore u Beloj kući progura teme koje nisu u skladu sa njim, poručuje iz Vašingtona Marko Djurić, član delegacije Srbije na sastancima u Beloj kući.

Đurić je rekao da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpska delegacija DANAS u Beloj kući predstaviti agendu ekonomske saradnje Beograda i Prištine koja, kako kaže, može potpuno da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca na ovim prostorima.

On je novinarima rekao je da ne može da isključi mogućnost da bude pokušaja da se nametnu druge teme i naglasio da će se delegacija Beograda ponašati u skladu sa odlukama najviših državnih institucija i zakonima i propisima Srbije. "Očekujemo da na sto budu stavljene teške političke teme i unapred se izvinjavamo domaćinima. Mislim da svi koji prate srpsku politiku u prethodnih osam godina znaju da će odgovor države Srbije na konstruktivne predloge uvek biti odgovoran, ali ćemo uvek biti spremni da, kada je potrebno, i odbijemo ono sto nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i našim najvišim nacionalnim interesima", istakao je Đurić.

On je ocenio da će razogovori biti teski i da našu delegaciju sutra očekuje jedan od težih i prelomnih dana. Istakao je da je delegacija Beograda spremna da stiti srpski interes radeći na jačanju ekonomskih veza i na jačanju našeg ekonomskog prisustva na Kosovu i Metohiji.

"Mi idemo na razgovore da proširimo ekonomski uticaj naše zemlje u regionu i da otvorimo tržište KiM, koje i nije region nego nešto što je po prirodi stvari naše. Pripremili smo široku paletu infrastrukturnih projekata i predloge koji pružaju šansu za mlade privrednike", rekao je Đurić.

#Marko Đurić