AKTUELNO

Minista za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin reagovao je na izjave albanskog premijera, kosovskog predsednika i predsednika opštine Bujanovac o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da se izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova, kao i izjava predsednika Opštine Bujanovac Jonuza Muslijua da je unija Albanije i Kosova "besmislena bez Preševske doline - bez Medveđe, Bujanovca i Preševa" sinhronizovane i da se na njih mora reagovati.

Prema njegovim rečima te pretnje su velike da bi prošle nezapaženo i bez reakcije. On je istakao da su Kosovo i Metohija deo Srbije, a ne država i da ne može postati članica EU.

Vulin je gostujući na televiziju Pink ocenio da oni tim izjavama žele da pokažu EU "koliko se proteže njihov uticaj, koliko daleko mogu da zapale Balkan i koliko duboko mogu da ugroze mir i stabilnost ne samo u njihovoj zemlji, već i na teritoriji Srbije".

On je naglasio da je prištinska i kosovska politika uvek bila ucenjivačka, ali da je konačno EU bila više nego jasna da je to više neprihvatljivo.

Vulin je ocenio da Srbija uvek iz ovakvih sukoba izlazi kao pobednik i dodao da milsi da će tako biti i sad.

Istakao je da će Srbija biti faktor mira, da će voditi računa o svom narodu gde god živeo na prostoru Balkana.

- Nama je stalo da bude mira na svim prostorima da bismo mogli da se razvijamo. Trudićemo se da sačuvamo dobrosusedske odnose, ali nažalost za rat je potreban samo jedan, za mir bar dvoje - ocenio je Vulin.

On je rekao da Srbi i Albanci moraju da žive jedni sa drugima, jer se ne može zanemariti činjenica da "Albanci postoje i da žive u okviru naše države" na Kosovu i Metohiji, kao i u opštinama na jugu Srbije.

Upitan da prokomentariše dron sa zastavom "velike Albanije" koji se pojavio tokom fudbalske utakmice Škupi i Vardar u Skoplju, Vulin je kazao da "to nije slučajno" i da albanski političari oko sebe pokušavaju da okupe čitavo nacionalističko javno mnjenje kako bi Rama mogao da kaže - ja sam stožer "velike Albanije".

#Aleksandar Vulin

#Edi Rama

#Hašim Tači

#Kosovo

'