AKTUELNO

Najava konačnog obračuna sa mafijom je, prema mišljenju sagovornika Pinka, dobar politički impuls. Kako ističu, priprema za taj potez traje sedam godina tokom kojih je država uložila značajna sredstva u jačanje ljudskih i materijalnih resursa svih nadležnih državnih organa. Sada se očekuje da oni identifikuju pojedinace i organizacije koje svojim delovanjem unutar državnog aparata parališu borbu protiv organizovanog kriminala.

Bivši pokovnik kontraobaveštajne službe Ljuban Karan kaže da ko upravlja mafijom taj je i sam mafija.

- Da bi se neka organizovana kriminalna grupa zvala mafijom mora imati veze u državnim institucijama - u policiji, u sudstvu, u političkim strukturama. Krajnji cilj mafije je da upravlja državom – rekao je Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, mafija u državnim strukturama je opasnija od one koja ubija na ulici jer vrše jednu strahovitu destrukciju.

- Oni parališu rad ovih institucija koje bi trebalo da imaju određenu efikasnost u brobi protiv mafije. To su ljudi koji pomnože sa nulom sve ono što radi policija i svi drugi koji se angažuju na otkrivanju i prikupljanju podataka o mafiji, oni obesmisle sve što se odnosi na borbu protiv kriminala i zbog toga jesu opasniji od ovih na ulici – rekao je Karan.

Kriminolog Lazar Glisović ističe da uvek nakon izvesnog vremena kada se neka organizovana kriminalna grupa ustali ona počinje i da se infiltrira u određene društvene strukture pokušavajući da preuzme kontrolu i svoje nesmetano delovanje.

- Smatram da ovaj politički impuls dolazi u pravom trenutku i odnosiće se kako na direktan udar protiv pripadnika kriminalnih grupa tako i na jedno opšte “provetravanje” u svim onim institucijama nadležnim za sprečavanje i borbu protiv kriminala – rekao je Glišović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ne treba da se zaboravi da je najvećim delom poreklo tih kriminalnih grupa iz regiona, oni su rasadnik, a Srbija poligon za obračune.

- Zbog povoljne ekonomske situacije u Srbiji, mafija ima više inetersa za delovanje. To privlači krimnalne grupe iz regiona – rekao je Glišović.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović je ukazao da su pojedini centri moći nakon Vučićeve najave konačnog obračuna sa mafijom pokušali tu izjavu da da spuste na dnevno politički nivo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi koji smo u sistemu znamo da je od 2013. godine država uložila značajna finansijska sredstva u jačanje ljudskih i materijalnih resursa svih državnih organa. Pogledajte opremljenost policije, BIA, vojske, tužilaštva…Od uvođenja tužilačke istrage izabrano je 255 zamenika javnog tužioca, formirana su četiri odeljenja za brobu protiv korupcije…Borba sa kriminalom nije od pre nekoliko dana. Priprema traje sedam godina – naveo je Stefanović.

Kako je rekao, u svakoj zemlji postoji kriminal.

- Očekujem da u narednom period nadležni državni organi, bezbednosne službe, tužilaštvo, policija izvrši identifikaciju pojedinaca, interesnih grupa i organizacija koje svojim delovanjem unutar državnog aparata jačaju organizovani kriminal – rekao je Stefanović.

#Mafija

#obračun