AKTUELNO

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da je potpisivanjem Erdutskog sporazuma 1995. nadvladao razum i želja za mirom, ali da se Srbi u Hrvatskoj, i pored garancija koje su im tada date, i dalje neretko osećaju diskriminisano i stigmatizovano.

Na video-konferenciji "Erdutski sporazum 25 godina kasnije: pouke za sadašnjost i budućnost", on je podsetio da se ovim sporazumom Hrvatska obavezala na garantovanje svih manjinskih i drugih prava pripadnicima srpske zajednice koji su ostali da žive na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

- Iako su brojni pozitivni efekti Erdutskog sporazuma, ne mogu a da ne ukažem da za ovih 25 godina srpskoj manjini u Republici Hrvatskoj nije u punoj meri omogućeno da ostvari svoja prava predviđena, kako ovim aktom, tako i hrvatskim zakonima. Ovde bih pre svega želeo da skrenem pažnju na postojanje negativne opšte atmosfere prema Srbima u Hrvatskoj, što onemogućuje njihovu punu integraciju u hrvatsko društvo, a zbog čega se srpska manjina u Hrvatskoj i dalje oseća diskriminisano i stigmatizovano - konstatovao je Selaković.

Kako se navodi u saopštenju srpskog Minsitarstva spoljnih poslova, on je ukazao na činjenicu da je u nekim sredinama u Hrvatskoj i dalje prisutan i veoma vidljiv, kako otpor upotrebi srpskog jezika i pisma, tako i otpor rešavanju osnovnih egzistencijalnih problema Srba u ruralnim područjima Hrvatske.

- Nepriznavanje minimalnog jezičkog pluralizma i odsustvo tolerancije u dosadašnjem periodu predstavljalo je ozbiljan problem. Kampanja za proglašavanje ćiriličkog pisma agresorskim dodatno je otežala ostvarivanje prava na obrazovanje i pojačala stigmatizaciju Srba u Hrvatskoj - objasnio je Selaković.

On je ukazao da Srbija nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji vidi kao most koji nas spaja dve zemlje i kao faktore koji u velikoj meri mogu doprineti njihovom razvoju i sveukupnim srpsko-hrvatskim odnosima.

Na panelu, na kojem je govorio ministar Selaković, učestvovali su i šef hrvatske diplomatije Goran Grlić Radman i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

#Hrvatska

#Nikola Selaković

#Srbi