AKTUELNO

Posle dopisa UNESCO u kome se navodi da Vojin Rakić nije njihov profesor, redakciji Pinka obratio se Rakić koji tvrdi da to nije tačno.

Naime, Pink je objavio dopis u kojem UNESKO zahteva od Vojina Rakića iz Centra za bioetičke studije da prestane da se lažno predstavlja i zloupotrebljava ime te organizacije.

Foto: Printscreen

Nakon toga, našoj redakciji se obratio Rakić sa željom da "demantuje tu neistinu".

- Izneli ste neistinu da se "lažno predstavljam“ kao UNESKO, odnosno da UNESKO tvrdi da se "lažno predstavljam". Demantujem tu neistinu. Činovnik UNESKO Matje Gavel, na koga se pozivate, ne tvrdi da se "lažno predstavljam" – što se vidi iz njegovog pisma. On koristi formulaciju "pogrešno", a ne "lažno" - navodi Rakić.

Kako dodaje, razlika je velika, jer je laž svesna i maliciozna radnja, dok greška to svakako nije.

- Ko je Matje Gavela? On je generalni direktod lista "UNESKO kurir", koji finansira Narodna Republika Kina. To što se može pretpostaviti da je Gavel na platnom spisku kineskih vlasti, ne znači da ja tvrdim da je plaćenik kineskih vlasti. Uostalnom, kineski lobi u UNESKO je inače uticajan i nije mu ni neophodno da ovog činovnika plaća - dodaje Rakić.

Prema njegovim rečima, neprecizno definisan odnos UNESKO Pariz i UNESKO katedra Haifa je ono što stvara zabunu i da je taj odnos istražen sve klevete da se navodno „lažno predstavlja“ bi pale u vodu.

- Zašto nije pitana UNESKO katedra za bioetiku u Haifi i sve ostale UNESKO katedre u svetu da li smeju da koriste logo UNESKO (koji redovno koriste)? Zašto nije pitan bivši rektor BU, akademik Bumbaširević, kako je i sa kojim logoom na njegovom Univerzitetu osnovana UNESKO katedra za bioetiku za Srbiju? - pita Rakić.

Rakić ističe da je relevantno i to da su svih 247 UNESKO katedri za bioetiku u svetu, kao i druge međunarodne institucije, obaveštene da šef jedne kontinentalne katedre (evropske), član Upravnog odbora Svestke UNESKO katerdre za bioetiku, nosilac titule "počasnog člana UNESKO“ biva redovno klevtan u medijima.

UNESKO logo iz Pariza i Haifa logo, jedan pored drugog, nalaze se na dokumentima UNESKO katedre za bioetiku u Haifi i koriste se u internoj i eksternoj službenoj komunikaciji"

- Odnedavno, ovako oglašavanje osoporava činovnik iz UNESKO Pariz koji mi šalje pisma preko medija. S obzirom da sam sa ovim novim pravilom upoznat samo ja, od 247 šefova katedri, neće mi biti teško da prevedene tekstove iz vašeg medija o ovom slučaju pošaljem na adrese svih 246 ostalih UNESKO katedri za bioetiku, da ih pročita oko 10.000 naučnika u čitavom svetu i da im objasnim da sve vreme rade nepropisno - rekao je Rakić.

- Naravno, ovakav slučaj ugrožavanja integriteta naučnika zaslužuje posebno mesto u našim susretima o čemu će biti naknadno reči i povoda za skupove. Takođe, Gavelovopismo do njih još nije stiglo, te je red da ih, dodouše sa zakašnjenjem,informišem o pravilima za koja nisu znali da postoje - istakao je Rakić.

#Vojin Rakić