AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je govoreći o pretnjama koje je Ramuš Haradinaj uputio premijeru Srbije, rekao da bi one svakog normalnog trebalo da zabrinu jer se radi o osobi koja je umešana u najveće zločine - među kojima su ubistva i silovanja.

Imali smo prvo političku odluku Francuske da ne izruči Haradinaja, već da ga abolira, jer je ovo je praktično abolicija. Pojavila se ideja o formiranju Velike Albanije spajanjem delova držaba u regionu, imali smo samo blagu reakciju koja je ili pokušaj da legitimizacije te ideje ili Evropa ne želi da se zamera Albancima. Priština mimo svih dogovora i propisa traži kreiranje Vojske Kosova, destabilizujući ceo region…Ćutanje Evrope i na pretnje Haradinaja zabrinjava, oceno je Stefanović za Televiziju Pink.

- Premijer se trudi da pređe preko svega, ne u ličnom smisli nego sa aspekta zaštite državnih inetesa, ali je to veoma teško - istakao je Stefanović i postavio pitanje Evropi kako to da postoje dupli standardi.

Na izjave ljudi iz Srbije, iz Evrope su stizale oštre reakcije.

- Sada stvaranje Velike Albanije, negiranje prava Srba, izjava Haradinaja koji optužen za najveće ratne zločine, koja predstavlja poziv na ugrožavanje bezbedbosti premijera… Čutanje Evrope zabrinjava - naveo je Stefanović.

- Izjava Hradinaja je pokušaj da se zastraši Srbija, ali nikome neće poći za rukom da nas udalji od naših nacoionalih ciljeva… Svako od nas je spreman da uđe u žestoku borbu, niko nas neće gurnuti od iteresa našeg naroda - podvukao Stefanović i dodao da je naš ineters da zaštitimo prava Srba na Kosovu.

Ministar je rekao da će od evropskih zvaničnika ću tražiti objašnjenje zašto ćute.

O Makedoniji

Stefanović je osvrnuvši se na izjavu Zorana Zaeva, istakao da se rukovodsto Srbije i premijer nisu mešali u izborni proces u Makedoniji. -Jedina poruka je bila u toku noći kada su bili nemiri - premijer je tada zamolio za mir. Srbija se ponašala prema Makedoniji korektno, od priznavanja imena Makedonije. Zaev pokušava unapred sebe da abolira zbog planova koje ima. Čim se ovako ponaša nema dobre namere - istakao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

#Ramuš Haradinaj

'