AKTUELNO

Koalicija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova pred mogućim je raspadom, što zbog problema oko ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom gorom, što zbog opšte nefunkcionalnosti sadašnjeg saziva parlamenta, smatraju kosovski analitičari.

Politikolog Belul Bećaj ocenjuje da Kosovo prevremenim izborima neće dobiti mnogo, jer će otvorena pitanja ostati, dok Azem Vlasi, inače, poznavalac političkih prilika na Kosovu, smatra da je sadašnji saziv kosovske Skupštine u nekoj vrsti blokade za dosta veliki broj važnih pitanja i da je bolje ići na prevremene izbore.

Kako ovih dana postoje naznake da će se ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ponovo proslediti Skupštini, a prema mišljenju Azema Vlasija, to bi svakako trebalo uraditi.

Vlasi naglašava da postoje dve mogućnosti ili da sporazum prođe u Skupštini i da se to pitanje makne sa dnevnog reda ili da ne prođe, što bi značilo da se to pitanje prebacuje na novi saziv Skupštine nakon izbora.

"Situacija je jasna, ili, ili. Čini se da su veće šanse da ne prođe, ali barem da se zna da ova Skupština nije sposobna da završi to pitanje i da ostaje novom sazivu Skupštine nakon izbora", kaže Vlasi.

Iako će ako ne prođe, po njegovom mišljenju, to pitanje ostati novom sazivu Skupštine, on ne smatra da prevremene parlamentarne izbore treba održati samo zbog pitanja demarkacije sa Crnom Gorom.

Ipak, dodaje on, stvorena situacija vodi ka prevremenim izborima ove godine, eventualno na jesen.

"Skupština za dosta veliki broj važnih pitanja je u nekoj vrsti blokade i ne izvršava svoju funkciju kako bi trebalo. U takvoj situaciji bolje je ići na prevremene izbore, nego čekati završetak mandata 2018. godine?, naglašava Vlasi.

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom je preostali uslov za dobijanje vizne liberalizacije za kosovske građane od Evropske unije. Taj sporazum je potpisan krajem avgusta 2015. godine, ali još uvek nije ratifikovan u kosovskoj Skupštini, dok u crnogorskoj jeste. Opozicija tvrdi da tim sporazumom Kosovo gubi više od 8.000 hektara zemlje.

Politikolog Belul Bećaj ne isključuje mogućnost da dođe do nekog rešenja kada je reč o spornom sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, mada su, po njemu, i vlast i opozicija više investirali u međusobne netrpeljivosti, nego u argumentaciju.

Bećaj, međutim, smatra da posledice ratifikacije mogu biti veće, nego da se sporazum ne ratifikuje.

"Jaz koji je stvoren u pređašnejm periodu je velika prepreka. Znam da će biti dosta pozitivnih stvari ukoliko demarkacija prođe, ali isto tako znam da će posledice te ratifikacije biti dalekosežnije u odnosu na prednosti ratifikacije. U suštini liberalizacijom viza građani ne dobijaju u onoj meri, koliko dobijaju oni koji su na vlasti?, kaže Bećaj za Anadoliju.

#Izbori

#Kosovo

'