AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je neiskrena izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da Hrvatska želi sa Srbijom da gradi saradnju u duhu dobrosusedskih odnosa i da joj pomaže da što pre uđe u Evropsku uniju.

Miodrag Linta je istakao da se Kolinda Grabar Kitarović zalaže za ključan iskorak u srpsko-hrvatskim odnosima samo pod uslovom da se reše pitanja nestalih, da Srbija ukine regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine, da Srbija prihvati hrvatsku poziciju u vezi granice na Dunavu, da se govori, pre svega, o pravima Hrvata u Srbiji, kao i da se prestanemo vraćati u Drugi svetski rat "što znači da se ćuti na rehabilitaciju ustaštva".

Dodaje da Hrvatska ne treba da pomaže Srbiji da što pre uđe u EU već treba, ako zaista želi saradnju sa Srbijom, da počne da rešava brojna otvorena pitanja.

-To su pitanja koja se odnose na povratak oduzetih imovinskih, stečenih i drugih prava proteranim Srbima, ekshumaciju posmrtnih ostataka Srba koji se nalaze na poznatim lokacijama, identifikaciju posmrtnih ostataka stradalih Srba koji se nalaze u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, kažnjavanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima, poštovanje prava preostalih Srba u Hrvatskoj, ekonomski razvoj krajiškog područja, omogućavanje da srpske firme mogu da slobodno ulažu svoj kapital u Hrvatskoj kao što to mogu hrvatske firme u Srbiji- rekao je Linta.

Kaže da Hrvatska treba da pokaže nultu toleranciju prema ustaštvu. - Hrvatska treba da pokaže nultu toleranciju prema ustaštvu na način da ukloni table ubijenim hosovcima sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' u Jasenovcu i Kutini, spomenik ubijenim ustašama u Sisku i da procesuira pojednice i grupe koje šire govor mržnje i nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj - zaključio je Linta.

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

#Miodrag Linta

'