AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, polemisali su večeras o platama funkcionera, a u raspravi je bilo i "sitnih političkih provokacija".

Poslanici su danas raspravljali o tome da se uvođenje platnih razreda odloži za 1.januar 2022.godine, a Obradović je u završnom obraćanju poslanicima objasnila da se od reforme i uvođenja platnih razreda nije odustalo.

Obradović je navela da je država najveći poslodavac i da je zbog toga važan set zakona koji je pred poslanicima, te da će se za godinu dana, za koliko se primena odlaže, intenzivirati sastanci sa svim delovima javnog sektora.

"Ako želimo da zadržimo najkvalitetnije, potrebam nam je pravedan način vrednovanja, a na tome ćemo raditi", rekla je Obradović.

Dačić je kao dugogodišnji političar zamolio ministarku, kao što je, kako je rekao, zamolio i prethodnog ministra Branka Ružića, da ispravi neke nelogičnosti.

Upitao je kakva je to logika da, recimo, pomoćnik generalnog sekretara skupštine ima veću platu od poslanika ili predsednika, ili da pomoćnici ministra ili šefovi kabineta imaju veće plate od ministara.

"Nije to logično. Verujte svojim očima i menjajte zakone. Uvek je tako bilo. Nikad se ništa nije smelo. Imate sad podršku za tako nešto. Evo, pomoćnik generalnog sekretara (skupštine) ima 130.000 dinara platu. Koliku vi platu poslanici imate", pitao je Dačić.

Takođe je naveo da šefovi nezavisnih tela imaju nekoliko puta veće plate od predsednika Republike.

Obradović mu je odgovorila da je pokrenuo zanimljivu temu kojoj se novinari raduju.

Dodala je da joj je kao mladoj ministarki čast što je član vlade i da za nju finansijska nadoknada nije nikakav prioritet, ali je u tom smislu, kaže, možda jedna od retkih.

"Kada budem dovoljno dugo u izvršnoj vlasti, kao vi, mozda ću drugačije razmišljati", rekla je Obradović.

Dačić joj je odgovorio da nije on pokrenuo tu temu, već je ona predložila zakone koji se tiču plata i pojasnio da sve što govori, ne govori zbog para, već zbog integriteta funkcija.

"Hajde onda idući put da se kandidujemo za predsednika Fiskalnog saveta ili pomoćnika sekretara. Ja vam govorim o nelogičnostima" rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

#Marija Obradović