AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da predsednik SDA Bakir Izetbegović nastavlja politiku neagumentovanih optužbi protiv Srbije, koja, prema Izetbegoviću, zajedno sa Hrvatskom navodno duguje milijardu konvetibilnih maraka BiH, uzurpira njeno zemljište i imovinu i ima dugovanja prema firmama u BiH.

Linta u saopštenju dostavljenom medijima navodi da Izetbegović zna da Federacija BiH duguje desetine milijardi maraka proteranim Srbima za otete i uzurpirane stanove, poslovne prostore, zemljište, šumu, za srušene kuće i druge objekte.

"Bošnjačka vlast planski blokira povratak proteranih Srba na svoja ognjišta na razne načine. Jedan od načina jeste što se u srpska sela ne dovodi struja i voda, ne grade se putevi, nema javnog prevoza i zdrastvene zaštite. Takođe, postoje konstantni problemi kada je reč o zapošljavanju i predstavljanju Srba u organima i institucijama Federacije BiH i kantona", naveo je Linta

Ističe da je očigledno da Izetbegović i SDA sistematski sprečavaju da malobrojni srpski povratnici imaju ista prava kao bošnjački povratnici na teritoriji Republike Srpske. Pored toga, dodaje Linta, SDA i Izetbegović imaju plan da naseljavaju migrante u srpskim selima, kao što je selo Lipa kod Bihaća, s ciljem zastrašivanja i proterivanja malobrojnih srpskih povratnika i otimanja njihove imovine. Linta navodi da Izetbegović i dalje zastupa najbezočnije laži da je Srbija izvršila agresiju na BiH i da je učestvovala u nepostojećem genocidu i da zbog toga treba da se izvini BiH.

"Jasno je da SDA na čelu sa Izetbegovićem ne odustaje od ratne politike Alije Izetbegovića i da je strateški cilj ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH u kojoj će Bošnjaci imati dominaciju, a Srbi biti građani trećeg reda", kaže Linta.

Navodi da Izetbegović ispoljava žestoku mržnju govoreći da ima mnogo Srba koji su skloni ubijanju svojih komšija Bošnjaka kao i da su Srbi i Srbija počinili nepostojeći genocid ne samo u Srebrenici nego čak na sedam različitih lokacija u BiH.

"Sve ovo jasno pokazuje da najveća bošnjačka stranka nije spremna da se suoči sa svojom pogrešnom politikom iz devedesetih godina i da sa Srbijom uspostavi dobre komšijske odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja", zaključio je Linta.

#Miodrag Linta