AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao poslednje brisanje traga Srba, odluku vlasti u Gospiću da Srbi sami treba da plate rušenje i uklanjanje uništenih i oštećenih kuća.

- Jasno je kao dan da glavni motiv vlasti u Gospiću i nizu drugih hrvatskih gradova da uklone srpske ruševine, nije briga za javno zdravlje građana, već nastojanje da se izbegne materijalna i krivična odgovornost i pošalje poruka da proterani Srbi nisu dobrodošli - navedeno je u saopštenju.

Miodrag Linta podseća da Hrvatska već niz godina uklanja ostatke miniranih srpskih kuća i privrednih objekata u Gospiću i drugim gradovima bez pismene saglasnosti njihovih vlasnika.

On smatra da bi "pre uklanjanja ruševina miniranih srpskih kuća i privrednih objekata trebalo utvrditi ko su nalogodavci i počinioci terorističkih akcija".

Hrvatska bi trebalo da stvori zakonski okvir da oštećeni vlasnici mogu u sudskom postupku da ostvare pravo na naknadu štete, navodi se u saopštenju.

Linta poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da traži od Hrvatske da prekine sa praksom uklanjanja ostataka miniranih srpskih kuća i privrednih objekata u Gospiću i drugim gradovima bez pismene saglasnosti njihovih vlasnika i da upozna Evropsku uniju i druge međunarodne organizacije da Hrvatska krši načelo nepovredivosti vlasništva.

- Pored toga, Hrvatska na taj način sprečava postupak utvrđivanja počinioca terorističkog čina s ciljem da vlasnici definitivno izgube pravo na novčanu odštetu - naveo je Linta.

Pošto istražni postupci nisu završeni i vlasnici nisu pristali na uklanjanje ruševina to znači da niko bez saglasnosti vlasnika ne bi smio da interveniše na privatnom posedu", kazao je Linta, napominjući da je, nažalost, praksa potpuno drugačija.

#Hrvatska

#Kuća

#Miodrag Linta

'