AKTUELNO

Odlazeći predsednik Vlade i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnosi izveštaj naciji o rezultatima Vlade u protekle tri godine.

Odlazeći premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Vili Mir da je ugled Srbije u svetu značajno viši nego što je bio, ali da mora više da se radi i gradi kako bi još bolji imidž naše zemlje bio u svetu.

On je podsetio na 2014. godinu kada su bile velike poplave u Srbiji, jedne od najvećih u novijoj istoriji i naglasio da se uspešno iz toga izašlo, bez i jedne afere.

Foto: Tanjug

-Izašli smo iz tih nedaća praveći nova mesta, nove gradove, sela, ogroman novac smo potrošili. Ta 2014 doneli smo odlučujuće odluke i promene, doneli smo Zakon o radu, stečaju, kao i nove reformske zakone i uspeli smo da trasiramo put fleksibilnom radu - naglasio je Vučić.

Uspeli smo, naglasio je, da smanjujemo nezaposlenost i da povećavamo zaposlenost.

Foto: Tanjug

-U 2016. godini ostvaren je rast BDP-a za 2,8 odsto, u ovoj godini očekuje se rast veći od tri odsto, a procene Svetske banke i MMF-a da će biti veći i od 3,5 odsto.

-Nadamo se da će u drugom kvartalu ove godine biti veoma dobar što se tiče BDP-a, a da treći bude odličan. Nama rast od 3,5 odsto nije dovoljan, jer zaostajemo od zemalja Evropske unije. Ponosim se da danas nemamo deficit u budžetu, vlada u ovom trenutku nema deficit, maj mesec će biti završen sa devet do deset miljardi suficita, tako da ćemo prvu polovinu godine završiti sa suficitom od oko 100 miliona evra.  Nemamo problem sa likvidnošću, sa solventnošću - rekao je Vučić i dodao da se nada da će i sledeća vlada biti disciplinovana u trošenju novca.

Foto: Tanjug

On je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je u najtežim trenucima podržavao vladu, a posebno prilikom sprovođenja mera fiskalne konsolidacije.

Odnosi sa svetskim silama

Kada je reč o ugledu Srbije u svetu, Vučić je naglasio da je on značajno na višem nivou nego što je ikada bio, ali da još uvek nije zadovoljan.

-Moramo mnogo da radimo i da gradimo imidž Srbije da bude još bolji, kako bismo mogli da računamo na podršku međunarodne zajednice. Uveren sam da će EU biti strateški cilj vlade, ali i održavanje dobrih tradicionalnih i prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Vučić.

Vučić o resorima: Muzej savremene umetnosti biće završen ove, a Narodni muzej naredne godine

-Za vojsku i policiju uradili smo neuporedivo više nego u poslednjih 35 godina, i u pogledu naoružavanja i opremanja, i nastavićemo tako, jer nam je potrebna moderna vojska, ali i moderna policija da bi mogla da se obracunava s kriminalom i korupcijom - rekao je Vučić, govoreći o tome kako vidi dalji rad po resorima vlade.

-Sad sigurno možemo da kažemo da će biti završen Muzej savremene umestnosti, a naredne i Narodni muzej, čime ćemo dodatno poboljšati ponudu u kulturnoj sferi, ali i turističku ponudu, a pre svega to će biti znacajno za građane Srbije - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug

-U sportu smo osvajali više medalja neko ikad, jer smo u vrhunski sport uložili više novca nego ikada. U obrazovanju moramo zajedno s vladom da razgovaramo o principima, metodama učenja, o tome kakve obrazovne profile i kakvu nastavu želimo, ali to nije moguće samo u okvirima vlade i ministrastava, već nam tu treba konsenzus celog društva, te pozivam sve relevantne činioce da se u to uključe - rekao je Vučić na konferenciji za medije sumirajući rad vlade u prethodne tri godine.

Poljoprivreda otvara nove šanse, idemo ubrzano u modernizaciju, ali ubrzano jacamo i prerađivačku i prehrambenu industriju, čime ćemo da povećavamo BDP, kao i namenska industrija.

Navodeći da nam je vladavina prava izuzetno značajna, jer pravna sigurnost dovodi investitore, a to donosi radna mesta i rast, Vučić je rekao da će se nastaviti rad na poglavljima 23 i 24 u pregovorima o pristupoanju sa EU, odnosno na propisima i zakonima koje traži EU, ali su pre svega u našem interesu.

Foto: TvPink Printscreen

O infrastrukturi

Govoreći o izgradnji puteva, Vučić je rekao da ćemo do kraja godine imati auto-put Obrenovac - Čačak, sledeće godine put od Obrenovca do Surčina.

- Ostali su nam radovi od Grdelice do Vladičinog Hana, tu su najduži mostovi, a posebno su nam teški tuneli. Ostaje nam da završio Pirot - Dimitrovgrad, pa obilaznicu... - naveo je Vučić.

Vučić je, pokazujući na panoima, sumirao izvedene radove na Koridorima 10 i 11, ističući tunel Manajle, koji će biti dug dva kilometra i najduži u Srbiji, ali i dodao da će se deo od Čačka do Pojata raditi najbrže što je moguće "ključni autoput za Srbiju", koji spaja istok i zapad zemlje.

Vučić je govorio i o sprečavanju poplava, naglasivši da su veliki projekti urađeni na korićenju reka, sprečavanje bujičnih poplava i pohvalio saradnju sa pokrajinskom vladom u Novom Sadu.

On je rekao da će kao predsednik Republike istrajavati na izgradnji auto-puta Niš - Priština, jer, kako je objasnio, osim što će to povezati na desetine hiljada Srba na Kosovu i Metohiji, istovremeno će omogućiti građanima Srbije da odlaze u banje u južnu Srbiju, ali i investitorima da u tom kraju ulažu novac.

-Što se tiče železničke infrastruukture radili smo mnogo, ali rezultati nisu vidljivi. Pruga od Beograda do Subotice biće u sastavu pruge koja će ići do Budimpešte biće gotova krajem 2019. godine - ispričao je Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Vučić: Odluka o novom premijeru do 18. juna

-Odluka o novom premijeru biće doneta između 12. i 18. - najavio je odlazeći premijer Aleksandar Vučić, dodajući da još uvek nije odlučio ko će to biti.On je izrazio uverenje da će na svečanoj ceremoniji svoje inauguracije kao predsednika moći da primi novog premijera i nove članove vlade. Inauguracija je planirana za 23. jun.

O regionu

Vučić je najavio da će i kao predsednik uložiti mnogo napora za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

-Dve stvari karakterišu stanje u regionu - da ima mnogo tenzija, ali da su posle mnogo godina problemi jasno izraženi - ocenio je Vučić.

-Za razliku od prošlosti ti problemi nisu stavljeni pod tepih. Ta stvar nije loša, jer bar jedni druge ne lažemo. Hrvatska i Srbija dobro znaju šta misle jedne o drugoj i nadam se da se odnosi mogu popraviti - dodao je on.

Sa BiH je poverenje uspostavljeno, a, prema njegovim rečima, sa Crnom Gorom i Makedonijom su odnosi daleko od loših, dok su odnosi sa prištinom najkomplikovaniji.

-Odnosi sa Prištinom su najkomplikovaniji. Predstoje teški razgovori, ali opredeljen sam da ih nastavim - rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o ulasku Srbije u EU istakao, da nema sumnje da je naš strateški put usmeren ka Briselu.

-Vidim budućnost Srbije u približavanju EU, ali ne zavisi to samo od nas da li ćemo biti zemlje članica - dodao je on.

Građanima je, kako je ocenio, svejedno da li imamo 7 ili 15 otvorenih poglavlja, jer to ne privlači nikoga. Zbog toga je, kako kaže, pokrenuo ideju oko regionalne, jedinstvene ekonomske zone.

-Želim da Srbija bude motor razvoja, da ljudi žive bolje, a onda građani neće pretarano da razmišljaju da li ćemo biti prihvaćeni u EU 2020. ili 2022. - rekao je Vučić.

-Kroz otvaranje poglavlja ništa ne obećavam sem razvoj i napredak Srbije - istakao je on, dodajući da je Evropska unija to razumela i da zato želi dodatni uticaj na region.

Verujem u Srbiju, biće to dobro mesto za život, poručio je danas Izabrani predsednik Aleksandar Vučić. -Verujem u Srbiju. Uvek sam verovao u Srbiju i uvek ću verovati u nju - rekao je Vučić i poručio građanima i vladi da veruju u sebe, vole i veruju pre svega u svoju Srbiju, kao i da će naša zemlja biti dobro mesto za život

O promeni Ustava

Vučić je na odgovarajući na pitanja novinara rekao da je za promenu Ustava potreban širok konsenzus i široka rasprava. Kako je rekao, oko Ustava se mora razgovarati na svim nivoima sa poltičkim strankama, NVO, svim sferama društva, ali da to treba činiti sa idejom kako vidimo Srbiju za 30 godina.

Uskoro ću objaviti od kog trenutka neću biti predsednik SNS

Uskoro ću saopštiti od kog trenutka neću biti predsednik SNS, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon poslednjeg obraćanja na poziciji premijera.

Kako je istakao, i do sada se gotovo nije bavio strankom, mada je uveren da je dramatično doprinela promenama u Srbiji.

-Za razliku od drugih, ne mislim da budem na vlasti 10 godine, iako bi neki bili i 20 godina, da imaju i upola podrške kao ja - rekao je Vučić.

-Ja znate, sve planiram i imam još ideja i planova koje mislim da sprovedem u narednom periodu, a posle toga nek drugi nastave - rekao je on.

Vučić kaže i da bi želeo da ga u Srbiji pamte kao u Nemačkoj Gerharda Šredera.

Č.N.

#Aleksandar Vučić

'