AKTUELNO

Centar za brojanje glasačkih listića na KiM objavio je da su prebrojani svi glasački listići poslati poštom i da je, uzimajući u obzir sve prebrojane glasove, pobednik izbora Samoopredeljenje sa osvojenih 58 poslaničkih mandata u skupštini takozvanog Kosova.

Na drugom mestu po broju mandata je Demokratska partija Kosova, koja je osvojila 19 mesta, a slede DPK sa 15 poslaničkih mandata, Srpska lista sa 10, nesrpske zajednice sa takođe 10 mesta i ABK sa osam poslaničkih mandata, prenosi Kosovo onlajn objavu Gazete ekspres.

Prema podacima Centra za brojanje glasačkih listića najviše glasova pristiglih poštm 44.252 osvojilo je Samoopredeljenje. Druga je DPK koja je osvojila 5.321 glas, dok je treći DSK sa 4.287 glasova.a ABK ima 1.112 glasova.

U međuvremenu, CIK je najavio da će konačni rezultati biti zvanično objavljeni danas.

"U ovom tenutku je završeno brojanje glasova izvan Kosova. Konačne rezultate CIK će objaviti u četvrtak, 18. dana nakon dana izbora. Biračkih mesta je 564, prebrojano je više od 32.000 uslovnih glasova i oko 57.000 glasova je stiglo putem pošte", rekao je portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi.

Nakon zvaničnog objavljivanja rezultata CIK, stranke i kandidati imaju pravo žalbe Izbornom veću za žalbe u roku od 24 sata. Stranke posle toga mogu podneti žalbu Vrhovnom sudu.

Te žalbe mogu dodatno odložiti potvrđivanje izbornih rezultata o formiranju kosovske skupštinea. Prema Zakonu o opštim izborima, CIK potvrđuje konačne rezultate izbora, nakon završetka svih procedura na biračkim mestima i u centrima za brojanje glasova.

#Kosovo

#Skupština