AKTUELNO

Izabrani predsednik Aleksandar Vučicć podneo je danas Skupštini Srbije ostavku na funkciju predsednika vlade.

Tekst ostavke glasi:

"Poštovani, u skladu sa clanom 132. stav 2 Ustava Republike Srbije, podnosim ostavku na funkciju predsednika Vlade Srbije. Ostavku na funkciju podnosim zbog stupanja na dužnost predsednika Republike nakon izbora na kojima sam izabran za predsednika Srbije, održanim 2. aprila".

Na ostavci je naveden 30. maj kao datum podnošenja.

Skupština Srbije će ostavku predsednika Vlade konstatovati sutra na posebnoj sednici u 11.00 sati, zatim će u podne Vučić položiti zakletvu, a primopredaja dužnosti u Predsedništvu zakazana je u 13.10.

Ko ae ga naslediti na toj funkciji, jo? nije poznato, ali je izvesno da ae se to dogoditi do 18. juna.

Nakon što sutra položi zakletvu, Vučić će, kao predsednik Republike Srbije, imati na raspolaganju "zakonskih" 30 dana da predloži novog premijera, ali, kako je već najavio, to će učiniti i ranije.

On je naime već rekao da će ime premijera biti poznato do 18. juna.

Foto: Tanjug

Što se imena potencijalog premijera tiče Vučić se nije izjašnjavao, ali je precizorao da razmišlja o tri imena - jednom iz SNS, dosadašnjem prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću, ali i jednoj nestranačkoj ličnosti.

U poslednjem obraćanju javnosti kao premijer u ovom mandatu najavio je da će ime predsednika vlade saopštiti u periodu od 12. do najkasnije 18. juna.

Ako Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke predsednika vlade, Vučić je, kao predsednik Republike, dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore.

Do izbora novog premijera i nove vlada aktuelna vlada biće u tehničkom sastavu, što znači da može obavljati samo tekuće poslove.

Dalji tok koji vodi do novog predsednika vlade je taj da kada šef države bude odredio kandidata, on najpre podnosi ekspoze i predstavlja sastav vlade, nakon čega sledi rasprava.

Vlada, u ovom slučaju na čelu sa novim premijerom, biće izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika, a nakon toga predsednik vlade I njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima.

Ne očekuju se velike promene unutar same vlade.

#Aleksandar Vučić

#Ostavka

#Premijer

'