AKTUELNO

Uhapšeni muškarac K.T. (40) iz Subotice koji je uputio pretnje predsednici Hrvatskog nacionalnog veća Jasni Vojnić je, ni manje ni više, nego Hrvat! A zbog ovog dogođaja Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji i izrazila zabrinutost za bezbednost Hrvata u našoj zremlji.

Umesto da optužuju Srbiju za ugrožavanje prava i bezbednosti hrvatske nacionalne manjine, Hrvatima bi bolje bilo da preispitaju međusobne odnose pre podizanja nepotrebnih tenzija.

Policija je uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je na privatan profil predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji poslala poruku preteće i uvredljive sadržine.

Uhapšen je K. T. (40) iz Subotice zbog sumnje da je učinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, a kako Informer.rs saznaje uhapšeni muškarac je Hrvat!

Kako se sumnja, on je pre četiri dana, na privatan profil predsednice Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasni Vojnić, poslao poruku preteće i uvredljive sadržine.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, saopštava subotička policija.

Nakon toga će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog pretnji Hrvata hrvatskoj manjini

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) juče je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu.

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP, a niko ne ni jednom rečju ne pominje da sami sebi prete!

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju".

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti bezbednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

#Hrvat

#Hrvatska

#pretnje