AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Bahreinu, a građane Srbije izveštava o poseti i aktuelnim političkim i društvenim temama. Vučić će se sastati danas sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom, na čiji poziv i boravi u toj zalivskoj kraljevini.

Vučić je u petak uveče doputovao u Manamu, glavni grad Bahreina, u zvaničnu posetu, kao prvi predsednik Srbije koji je ikada posetio tu kraljevinu.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Na aerodromu dočekan je uz počasnu gardu bahreinske vojske, a dobrodošlicu mu je poželeo ministar spoljnih poslova Bahreina Abdulatif bin Rašid Alzijani i guverner Salman bin Isa bin Hindi al Manai-Muharak.

Po dolasku u hotel predsedniku je, u ime kralja dobrodošlicu poželeo princ, kao i deca u nošnjama karakterističnim za tu bliskoistočnu državu.

Vučića je ispred palate "Gvadaibija", uz intoniranje dve himne i postrojenu gardu, dočekao kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa i princ prestolonaslednik i premijer Salman bin Hamad al Kalifa.

Foto: Pink.rs

Bahrein je zemlja koja je, geografski, daleko od Srbije, ali blizu naših srca posebno zbog značajne medicinske pomoći koju je ova kraljevina poslala Srbiji. Ova poseta je značajna za produbljivanje ekonomskih i političkih odnosa dve zemlje - rekao je predsednik Srbije posle prijema i pozvao kralja Bahreina da poseti našu zemlju.

Foto: Tv Vesti

Mi u Kraljevini Bahrein smatramo da je vaša poseta našoj zemlji važan istorijski korak. Ponosni smo što ste prvi predsednik prijateljske Srbije koji je došao u posetu, koju vidimo kao važan pokazatelj jačine naših veza, zasnovanih na uzajamnom poštovanju - istakao je kralj Bahreina na početku sastanka delegacije dve zemlje.

Foto: Tv Vesti

Istakao je da je poseta predsednika Srbije izvanredna mogućnost za uspostavljanje snažnog okvira za političke konsultacije i nastavak koordinacije u vezi sa regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa. On je rekao da se unapred raduje realizaciji tih ciljeva "posredstvom Memoranduma o razumevanju ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, i putem radnih mehanizama oko kojih ćemo se dogovoriti", objasnio je on.

Video: Pink.rs

Kralj Bahreina je naglasio da to predstavlja i idealnu priliku da se razmotre načini kako da se preduzmu zajednički koraci u oblasti ekonomije i trgovine, turizmu, poljoprivredi i investicija u prirodne resurse.

Foto: Tv Vesti

To činimo u cilju unapređenja zajedničkih interesa I jačanja položaja naših država na međunarodnom planu, na dobrobit naših dveju zemalja, doprinoseći na taj način prosperitetu i miru u svetu - rekao je on.

Nakon obraćanja, srpska delegacija će imati sastanak sa kraljem Hamadom bin Isom al Kalifom.

Foto: Pink.rs

Sastanku sa delegacijom Srbije će prisustvovati i šeik Abdula Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Nasir Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, šeik Kalid Bin Hamad Bin Isa Al Kalifa, Šeik Kalid Bin Ahmed Al Kalifa, ministar dvora.

Foto: Tv Vesti

Takođe, sastanku će prisustvovati i Abdulatif Bin Rašid Alzijani, ministar spoljnih poslova, šeik Salman Bin Kalifa Bin Salman Al Kalifa, ministar finansija i nacionalne privrede, Esam Abdula Kalaf, ministar gradevinarstva, opštinskih poslova i prostornog planiranja.

Foto: Pink.rs

Posle podne, predsednik Srbije će se sastati sa predstavnicima Odbora za privredni razvoj Bahreina i Državnim investicionim fondom.