AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će do kraja godine Bahrein otvoriti ambasadu u Beogradu, a Srbija u Manami.

Vučić je inače prvi lider iz Srbije koji je zvanično posetio ostrvsku monarhiju u Persijskom zalivu, a tokom susreta sa kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom dogovoreno je unapređenje saradnje i izgradnja boljih međusobnih odnosa.

- Oni će verovatno otvoriti u Beogradu, a mi doneti odluku da podignemo ambasadu u Manami. To dovoljno govori o zbližavanju dva naroda i da će biti posla i za jedne i za druge - rekao je Vučić novinarima posle srdačnog razgovara sa kraljem Hamadom i podsetio da je do sada nas pokrivala ambasada Bahreina iz Moskve.

Vučić je napomenuo da će se polako graditi i bliži odnosi. U tom smislu je naveo i trgovinsku razmenu koja je sada mala, ali će se unapređivati. Ističe da je Bahrein zainteresovani najviše za poljoprivredu i to od malina do drugog voća i povrća. Dodaje da Bahrein ima naftu koja je četiri puta jeftinija tako da postoje različite mogućnosti saradnje.

Naveo je i da su na kraju susreta razmenjeni pokloni i da je dobio makete njihovih brodova i urme, a da je kralju Hamadu poklonio rezbarenu pušku iz Kragujevca i pirotski ćilim.

- Dobio sam njihove lepe brodove i divno upakovane urme. Ja sam njima dao jednu fantastičnu rezbarenu pušku iz Kragujevca, odličan kalibar, dužine cevi 600 milimetara sa srebrnim vezom. Dao sam im i pirotski ćilim koji dizajnom podseća na njihove ćilime. Baš sam ponosan na poklone iz Srbije - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić