AKTUELNO

Jelena Milić napisala je novi autorski tekst koji prenosimo u celosti:

Hajde da vidimo šta se dobije kad se uporede rezultati jednonedeljnog rada Aleksandra Vučića u pustinji i Đilasovih – United Media medijskih slepaca u džungli na asfaltu.

Tokom prošle nedelje Metju Palmer, izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan održao je nekoliko video razgovora sa visokim srpskim zvaničnicima. Predsednik Vučić je u tom periodu bio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu, dve ključne zemlje Trampovog-Abrahamovog sporazuma o normalizaciji odnosa sunitskih, bliskoistočnih zemalja sa Izraelom, koji ima isti pristup rešavanju starih problema u novim okolnostima kao i Vašingtonski sporazum.

Srpska analitičko-opoziciona scena, zagledana isključivo u dopisku sa EU parlamentarcima i donatorima, ne vidi ili ne razume značaj još jednih paralelnih pregovora koje SAD trenutno vode. Onih sa Talibanima i avganistanskim vlastima koji se tiče i povlačenja američkih snaga iz Avganistana. Sasvim ukratko, u Dohi se mesecima vode pregovori, nasilje je ponovo eskaliralo u samom Avganistanu, te se Talibani ne smatraju kredibilnim (Znam, znam ja suština je da Đilasovi shvate), a ponuđeni su im grdni ustupci.

Samo zluradi i neupućeni koji su mislili da će Bajdenova administracija poništiti sve pametno što je Tramp uradio ne shvataju značaj ovih pregovora koje nova administracija uopšte ne minira. Dapače, 2021. Bajden je upravo potpisao paket zakona - pomoći od 1,9 triliona dolara (Ne znam koliko je to u cipelama i mačijoj hrani ali mislim da je puno.). Amerika ide sve više ulevo i dosta joj je beskonačnih ratova. Kao i Trampovom biračkom telu koje je itekako još tu.

Koliko je ovo bitna tema govori i ogroman sukob unutar američkog Atlantskog saveta, formalno zbog jednog teksta u kome se sugeriše drugačiji pristup Rusiji - manje sankcija, više angažovanja. Atlantski savet je, igrom slučaja, nedavno dobio grant od oko 4 miliona dolara od izolacioniste, Čarlsa Koha. Koh je, istovremeno, sa Sorošem osnovao i Kvinsi insitut, sve uticajniji, levo-desni antiintervecionistički tink tenk koji promoviše veću američku diplomatsko-ekonomsku nego vojnu ativnost u svetu. Ali ko ovo da vidi, od slepaca u džungli kad je Daka Davidović dao izajvu. Pročitao ju je slično nekim, koga za to danima rastrgavaju, kad smo kod toga. Moram ja da vam povežem izvesne institucije sa izvesnim licima i izvesnim globlanim procesima dok vi povezujete pevaljke, korumpirane inspektore i kompromitovane političare. Tabloidi vam nacrtali džunglu na asfatu od koje ne vidite dalje od Belivuka.

Da se vrstimo na “ostale vesti” koje Đilasovi ne pokrivaju. Iako je dočekana kao znak jačanja NATO kohezije, Bajdenova administracija za sada nije promenila spomenuti plan o solo povlačenju iz Avganistana, bez obzira što NATO zagovara zajedničko povlačenje. To se videlo na prvom sastanku ministara odbrane NATO na kome je učestvovao Lojd Ostin, novi američki ministar odbrane, za koga nije bilo komunikea o ovoj temi. Povlačenje Amerikanca, sa ili bez NATO, iz Avganistana je jedna od najvećih globalnih tema koja će imati ogromne implikacije i na stanje na Bliskom Istoku. Ovaj proces, opet, ide paralelno sa razmatranjima Bajdenove administracije kako i pod kojim uslovima da počne eventualni povratak u sporazum o kontroli iranskog nuklearnog programa.

Na trećem rogu istog trougla, u Jerusalimu je otvorena kosovska ambasada. Bendžamin „Bibi“ Netanjahu se uveliko sprema za izbore u kojima su mu šanse mnogo veće nego što su bile jesenas-zimus, kad je Izrael, zahvaljujući Gabiju Aškenjaziju, priznao Kosovo. Plamerov poklon Aškenjazi-Gancu pred izbore? Možda. Netanjahu je u tom periodu promenio nefleksibilnog koordinatora procesa vakcinacije i na njegovo mesto stavio…. pogađate…. penzionisanog (ima li toga tamo?), generala Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Izrael je sada globalna zvezda nabavke vakcina i procesa vakcinacije. Recept, nije, kako zluradi ovde tvrde samo surovo zatvaranje koje je sprovođeno, već to što je Bibi Fajzer nabavio u zamenu za podatke o efektima vakcinacije. Legitimno je skroz. Moglo mu se jer je Izrael zemlja sa globalno visoko kredibilnom medicinskom naukom, sitemom javnog zdravlja i statistike. “Nebitna zemlja” s kojom je “autokrata” Vučić jačao odnose sa “ludakom” Trampom.

Iako ga Bajden vrlo dugo nije pozivao telefonom, a na osnovu tog redosleda se gleda “ko je kakav sa Amerima” Bibi je daleko od otpisanog. Avionski saobraćaj se uspostavlja između Emirata i Izraela, leti se i preko Saudijske Arabije, što je pre samo par godina bilo nezamislivo. Kao i to da odnose jačaju Bahrein, zemlja sa jakim uticajem Saudisjke Arabije, i Izrael. U Bahrenu, u toj pustinji u kojoj “jadni Vučić jede kamilje meso i prodaje naše njive, pošto je na ceo put i krenuo samo zbog Er Srbije” je, inače, američka Peta flota, ako to slepcima u džungli koju su im tabloidi zasadili išta znači.

Ali ko ima to da vidi, urednici Đilasovih medija kojima je za objavljivanje relevantan Nemanja Šarović? Oni koji su na Vučićevu odličnu ideju “SVI U SRBIJU” da se tom delu sveta, Kini i Južnoj Americi promoviše srpski turistički potencijal u novonastalim vakcinalnim-geopolitičkim okolnostima graknuli sinfobnim i islamofobnim tekstovima?

I tako se slepac Vučić našao sasvim slučajno u sunitsko-arpskom delu sveta koji Ameri mic po mic povezuju i konsoliduju, kao vrlo jaku polugu protiv šitskog iranskog uticaja u trenutku kad se pregovara o povlačenju njihovih trupa iz Avganistana. Po istom modelu kao Balkan. Je l još da crtam? Evo. Idu i izbori na palestinskim teritorijama, Dalan je aktivan. I dalje nije jasno?

Izrael je godinama odbijao da prizna Kosovo iz bojazni kako bi kosovoska nezavisnost uticala na njegove pregovore sa Palestincima. Između ostalog, plašio se da po kosovskom uzoru ne krene “aktivacija” ka samoopredeljenju Palestinaca koji žive u Izraelu. Priznanje Kosova očito znači da se Izrael otkravio i da postoji konsenzus da se pitanje novog statusa Kosova tretira kao posebno, što je uvek i trebalo da se radi. Negde tu im je i Kipar ali o tom po tom.

Danas će video pozivom razgovarati predsednik Vučić i Američki izaslanik za Balkan, Metju Palmer. Američka ambasada je najavila i online žurku, razgovor sa Plamerom za javnost uz piće kako rekoše.

Ovako sam ja videla prošlu nedelju. Odoh da kupim roze i da nadam da će ovo jačanje srpsko -američkih veza konačno neko iskoristiti i početi da uvozi masovnije Beli Zinfandel. Ako ništa drugo jer moram kanselovati Hepi i Co skroz. Rubinov roze mora pasti.

A evo kako su prošlu nedelju videle zvezde Đilas-United Media u Srbiji.

Danas: „Političke i poslovne veze predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom, nisu ništa transparentnije za građane Srbije nakon njegove ovonedeljne višednevne posete ovim državama. Nezvanično se po društvenim mrežama spekuliše da je Vučićev odlazak u UAE poluprivatan, odnosno da je tamo otišao zbog rođendana svog prijatelja šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.“

Jelena Obućina, Newsmax Adria: “Ponavlja se situacija sa Evropskom unijom, okrećemo se Istoku, okrećemo se Africi - kome treba. Naša spoljna politika sada ima tri stuba: vakcine, poligraf i večnost. Za večnost je zadužen naprednjak Darko Glišić, koji kaže da će vekovi proći, a u Srbiji se neće roditi ravan Vučiću.“

#Autorski tekt

#Jelena Milić