AKTUELNO

Gostujući u specijalnom izdanju "Nacionalnog dnevnika" na TV Pink Siniša Mali, ministar finansija, je zapitao Dragana Đilasa da li ima novac na Mauricijusu i da li je zaista reč o iznosu o kojem su mediji izvestili.

Foto: TV Pink Printscreen

Reč je o velikom iznosu novcu, a postoji na desetine računa u preko 15 zemalja sveta. Ovakvu hobotnicu pravi samo neko ko hoće da nešto sakrije i reč je o ogromnom novcu koji je neko zaradio, oteo dok je bio na vlasti. U to vreme je novac iznesen i stajao je van domašaja naše zemlje - kaže Mali za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Mali je pokazao i papire koji potvrđuju koliko miliona evra Đilas ima na Mauricijusu.

Danima nas, kaže Mali, Đilas ubeđuje da nema račun na Mauricijusu, a sada se pokazalo da ih ima dva i to sa preko 5,7 miliona evra.

Foto: TV Pink Printscreen

Smeje se u lice svim građanima, a lepo ga je Vučić upozorio da ne ispadne da ipak ima račun i da na njega ima ovlašćenje. Ovo je ogroman problem - izjavio je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da lider SSP laže, da su papiri i dokumenta tu, a da na drugo svetlo na sve baca odnos sa Draganom Šolakom.

Godinama unazad slušamo da ne postoji odnos između njih dvojice, a postoji od 2014. godine - kaže Siniša Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da se radi o interesnoj grupi koja raspolaže ogromnim novcem, koji se krije. Nije čudo, kaže, što žele da sruše Vučića. 

Dokazi su tu, papiri su tu, a šta god drugo Đilas rekao, laže - kaže Siniša Mali.
Jedan od osnovnih indikatora za pranje novca jeste složena struktura, veliki broj računa, ogroman novaca u više zemalja, a sve to ne odgovara poslovnom modelu - kaže ministar finansija.
Pitanje je da li je Đilas imao ovoliki novac na Mauricijusu i kada - zapitao je Siniša Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Stekli su se svi uslovi da Uprava za sprečavanje pranja novca proveri ovaj slučaj i ovo mora da se razjasni, izjavio je za Pink Željko Radovanović iz Uprave za sprečavanje pranja novca.

Radovanović kaže da, pored ovih indikatora, važnu ulogu ima to što se radi o politički eksponiranom licu.

Ako imamo sumnju u izvršenje krivičnog dela, možemo da privremeno ograničimo raspolaganje sredstvima, a ukoliko se postoji sumnja u izvršenje nekog krivičnog dela, odnosno kriminalne delatnosti, novac se može trajno oduzeti - kaže Radovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Mislim da nadležni organi moraju to da razreše sa velikim zanimanjem, da se zna o čemu se radi. Neverovatno je da neko ko je obavljao neku funkciju i postoji sumnja da je ostvario neku dobit, da ne bude sankcionisan - kaže Dušan Stojaković, urednik ekonomije "Večernjih novosti".

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Vučić je javno postavio pitanje Đilasu da li on ima račune na Mauricijusu i on mu je to tako vrlo lepo sugerisao da ne laže, jer postoje dokazi da on ima račune na Mauricijusu. Đilas je napravio konferenciju zza novinare gde je rekao da nema račune na Mauricijusu i da ima neki račun u Švajcarskoj. To je izazvalo veliku pažnju javnosti. Đilas je lagao građane Srbije gledajući ih u oči. Izašli su u javnost dokazi o tome. Nijedan pošteni građanin nikad taj novac neće videti, pa makar živeo sto godina. Ovde je vrlo bitno da se kaže da Đilas ima novac na Mauricijusu - kaže Mario Spasić iz Saveta za monitoring i borbu protiv korupcije.

Foto: TV Pink Printscreen

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer" Dragan J. Vučićević, tokom gostovanja u specijalnom izdanju "Nacionalnog dnevnika" na TV Pink izazvao je Đilasa da ide na poligraf.

Foto: TV Pink Printscreen

Pošten čovek, kada ga neko lažno optuži, izađe u roku od 15 minuta i kaže: "Lažovi jedni, nemojte da lažete!" Evo da pitam Đilasa, da li je spreman da ide na poligraf u vezi s ovom aferom? Evo, izazvam ga da ide na poligraf, da dokaže i da vidimo da li je ovo njegov račun ili nije njegov račun. Da li je u poslovnom kontaktu sa Šolakom ili nije. On sve vreme tvrdi da nema ništa sa Šolakom, sad vidimo da ima 17,7 plus 52 miliona razloga da ima nešto sa Šolakom - kaže Dragan J. Vučićević, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer".

Foto: TV Pink Printscreen

Đilas ima vrlo lak način da sve ovo demantuje. Neka objavi da će gospođi iz Novosti koja je otvorila aferu, da prepiše svaki dinar koji se pronađe na Mauricijusu, i da joj potpise s advokatom punomoćje da podigne te pare. Neka gospođa ode na Mauricijus i ako ne može to da digne, pokazaće se da je sve laž - kaže Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.