AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za TV Pink da je međustranački dijalog trenutno u "umrtvljenoj fazi".

Dačić je gostujući u Novom jutru TV Pink rekao da se, što se tiče međustranačkog dijaloga, čekaju evropski parlamentarci.

- Ja imam redovne kontakte sa nekim strankama koje se javljaju i već su donele različite platforme za dijalog, koji je sada u umrtvljenoj fazi. Čekam evropske parlamentarce koji su inače toliko pričali o tom dijalogu. Nakon toga, kad sam ja izašao i rekao, hajde možemo odmah, oni kažu, pa nemojte odmah. Sada oni treba da imaju neku pripremu - rekao je Dačić za TV Pink,

Na pitanje da li su potrebni posrednici u dijalogu, Dačić kaže da je dijalog dogovoren još ranije. Takođe je nagalsaio da bi sada odustajanje od dijaloga bilo "uzeto za zlo", a to, dodaje, niko ne želi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Znate kakvi su Evropljani, oni uzmu spisak i kažu, složili ste se da imamo dijalog, a sad nećete, to je minus - rekao je Dačić, koji je takođe dodao da su neki zahtevi opozicije nerealni, ali da će se dijalog svakako voditi uprkos određenom stavu i zahtevu opozicije.

- Juče smo imali pravi rat u opoziciji - kazao je Dačić i dodaje da je došlo do konfuzije.

- Tu se ne zna ko koga napada i ko se za šta zalaže. U dijalogu ja ne znam sa kim bismo tu razgovarali, ali imam već dve-tri platform koje su došle od raznih opozicionih stranaka - rekao je Dačić. 

On dalje kaže da će videti šta će biti u dijalogu, ali na kraju krajeva to, dodaje, nije glavna star u našoj zmelju, već borba za ljudske živote, za vakcinaciju i ekonomski opstanak.

"Vučiću vez duže vreme preti opasnost od klanova"

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću vez duže vreme preti opasnost kroz spregu kriminalnih klanova iz Srbije i Crne Gore, rekao je Dačić.

- Logično je u uslovima kada Srbija udara na mafiju i kriminal da se može očekivati objedinjen odgovor i zato je važno da se obrati puna pažnja na informacije koje su se pojavile - rekao je Dačić komentarišući pisanje medija o ugroženosti predsednika Vučića.

On je dodao da ga i ne čudi da Vučiću prete sa strane s obzirom da su mu život, kako je rekao, ugrožavali i ljudi u Beogradu koji su trebali da ga šttite, a koje je on na neki način politički stvorio. Dačić se osvrnuo i na izjavu Mila Djukanovića koji krivi vlast u Srbiji, a koju personifikuje Aleksandar Vučić, za to što je izgubio izbore u Crnoj Gori, ocenjujući da su takve izjave licemerne.

Podsetio je i da je bivša vlast u Crnoj Gori donela Zakon o slobodi veroispovesti, a to je, kaže, bila kap koja je prelila čašu, te dodao da Djukanović nije izgubio izbore zbog mešanja Srbije nego zato što je pokrenuo pitanja koja su donela prevagu drugoj strani.

Dačić je preneo i "savet" visokog zvaničnika EU koji je, kako je naveo, nedavno predsedniku Vučiću rekao da Srbija treba da bude malo "poniznija" i da se ne hvali kako ima dobre rezultate u ekonomiji i vakcinaciji, jer to “iritira druge u okruženju.

- To je tako licemerno. Vi nikom ne pretite, a sad ne možete da kažete ni da imate dobre rezultate - ukazao je Dačić. On je ocenio da EU zemlje Zapadnog Balkana "trpa u isti koš" i da smatra da je to bure baruta, a poruka je, kaže, ranije bila drugačija, da će put ka Evropskoj uniji biti zasnovan na pojedinačnim zaslugama. Napominje da je Srbija imala korektan stav prema regionu, dodajući da je i pomagala.

#Ivica Dačić