AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ministrom odbrane Narodne Republike Kine Veijem Fengheom.

Nakon zvaničnih razgovora Vučić i Fengho prisustvuju prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u Domu garde na Dedinju. Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Ministri odbrana Srbije i Kine prethodno su položili vence na spomen-obeležje ispred nekadašnje zgrade kineske ambasade u Beogradu koja je bombardovana 1999. godine za vreme NATO agresije. Tom prilikom minutom ćutanja odata je počast žrtvama.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Na početku prikaza sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije izvršena je počasna artiljerijska paljba. Zatim su prikazani čuveni "mercedesi pulman 600" koji je tadašnja JNA nabavila šezdesetih godina.

Borbene veštine su potom pokazali i specijalci iz 72. brigade - majstori aikida i džudoa. Prikazana je i evakuacija povređenih uz pomoć užeta u urbanim sredinama.Usledio je i prikaz protivterorističke borbe u urbanoj sredini.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Pripadnici 72. brigade prikazali su i tehniku tihe likvidacije, ali i borbu sa više protivnika. Veliki aplauz izazvalo je lomljenje čvrstih materijala u plamenu.

Prikazana je i akcija oslobađanja talaca uz pomoć oklopnih borbenih vozila "Lazar" i "Miloš" dok je nakon tog dela vežbe Vojna policija takođe pokazala svoje mogućnosti. 

Za kraj prikaza prodefilovao je orkestar i prikazan je čuveni egzercir Garde. 

#Aleksandar Vučić