AKTUELNO

Lider Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas raspolaže sa čak 53 aktivna računa u različitim finansijskim institucijama u 17 zemalja, na kojima je krajem oktobra prošle godine ukupno imao tačno 67.966.814,35 dolara, pišu Novosti.

- Ne bih rekla da je Dragan Đilas deponovao novac, već ukrao, pa odložio/sklonio/sakrio – kaže za Pink Sandra Božić, poslanica SNS.

Ističe da je Đilas sakrio novac na 57 računa u 17 zemalja.

- Godinama pokušavamo da uđemo u trag Đilasovom bogatstvu, onome što znamo da je opljačkao od građana Srbije. Kralo se na svakom mogućem ugovoru, a Most na Adi je jedan od većih. Verujem da je mnogo i onih manjih ugovora koji su prošli ispod radara – kaže Božić i dodaje:

Moramo građanima Srbije jasno reći: ovo je njihov novac! Ja kao narodni poslanik moram da kažem i da je ovo delo jednog lopova. Ovde više nema šta da se priča, jer ako vi sakrijete ovoliko novca, na ovoliko računa, u ovoliko zemalja, onda je sve jasno. Postavlja se pitanje gde je sve u Srbiji Đilas deponovao novac i na koji način. Nadam se da će se u budućoj istrazi otkriti i ko je sve u njegovo ime deponovao novac. U Srbiji je i ogromna imovina, slobodno ću reći hektari poslovnih prostora, i na ovo se takođe mora obratiti pažnja.

Foto: TV Pink Printscreen

Građanin Srbije sa platom od 500 evra za radni vek od 40 godina zaradi ukupno 240.000 evra, i to ostavljajući svaki zarađeni dinar sa strane, kaže Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima.

- Zamislite koliko bi onda vremena prosečnom građaninu Srbije trebalo da zaradi skoro 68 miliona evra – kaže Stojaković. Dodaje da ova priča ne bi izašla u etar da je Đilas priznao i odgovorio na novinarske tvrdnje od pre nekoliko godina - da ima novac na raznim destinacijama.

Foto: TV Pink Printscreen

Tvrdio je da nema novac, da nisu njegovi biznisi, a onda smo došli do podatka da to nije tako. Videli ste facsimile računa sa Mauricijusa, iz Hongknga, u Švajcarskoj. Došli smo do prilično ozbiljne priče i do toga da u SAD ima gotovo 6 miliona evra, u Holandiji 2,3 miliona. U Italiji skoro 4 miliona, u Hrvatskoj skoro 4 miliona kuna, u BiH 4 miliona maraka, u Srbiji 1,5 milijardi dinara… Bilo bi dobro da objasni odakle mu novac.

Državni organi imaju obavezu da utvrde da li u ovom slučaju, kao i u svakom, postoje elementi krivičnog dela, kaže za Pink Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa. Ističe da Đilas ne sme da bude nedodirljiv, bez obzira što se nalazi na čelu političke partije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Reč je o ogromnoj svoti novca, a znamo kako je Đilas svoj imperiju gradio i da ju je gradio dok je bio na vlasti. Treba da se utvrdi da li je, zahvaljujući trgovini uticajem, došao do ove svote novca i kako ga je preraspodelio na ovaj broj računa – kaže Lađević za “Novo jutro”.

#Dušan Stojaković

#Milan Lađević

#Sandra Božić